Megújul az Andrássy út „fekete foltja”

Csanádi Judit, a Képzőművészeti Egyetem új rektora az elkövetkező években szeretné felújíttatni az intézmény infrastruktúráját, épületeit és az egyetemen kívüli világ számára is nyitottabbá tenni az intézményt, vázolta pénteki sajtótájékoztatóján, amelyen az új rektori kabinet tagjai is jelen voltak.

Az új rektor február 22. óta vezeti az egyetemet, miután a rektori címre kiírt pályázatot megnyerte egy másik, meg nem nevezett indulóval szemben. Az új rektor eredeti végzettsége építész, korábban az intézmény látványtervező tanszékét vezette és a montreali National Theatre School of Canada vendégoktatója is volt 1992 és 2012 között és kanadai állampolgársággal is rendelkezik. Díszleteivel 2009-ben a World Stage Design díj ezüstérmét nyerte el.

A rektori pályázatra azután került sor, hogy tavaly májusban lemondott Somorjai-Kiss Tibor, akivel szemben a az egyetem szenátusában bizalmi válság alakult ki vezetői stílusa miatt. Csanádi Judit kinevezése után újjászervezte az egyetem rektori kabinetjét, amelyben Solymos Sándor stratégiai rektorhelyettes, Radák Eszter oktatási rektorhelyettes, Peternák Miklós a tudományos és nemzetközi kapcsolatokat irányító rektorhelyettes, König Frigyes korábbi rektor pedig főtanácsadó lett.

Csanádi programjában fontos elem az egyetem infrastruktúrájának és épületeinek felújítása, ami főként az Andrássy úti, kosztól feketéllő épületeknél elengedhetetlen, de szükséges az epreskerti műtermek esetében is. Ennek megkezdéséhez azonban egy ideiglenes új épületre van szükség, ahová az egyetem felújítás alatt lévő egysége költözhet. A renoválás becsült keretösszege 12 milliárd forint. Úgy tűnik a program élvezi a kormányzat támogatását, legalábbis ezt sugallta, hogy a rektori bemutatkozó sajtótájékoztatón jelen volt Szigeti Ádám, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatási államtitkárságának osztályvezetője is.

Az egyetem a jövőben nyitottabb intézménnyé szeretne válni. Ennek első lépése az Izabella utca és Andrássy út sarkán álló régi minta-rajziskolai épület évek óta zárva lévő kapujának megnyitása október 22-től, amikor elkészül itt az iskola '56-os hőseinek emléke is. Négy hallgatót és négy kiskatonát végeztek ki itt az oroszok a forradalom harcaiban. Nyitni kíván az egyetem úgy is, hogy az őszi szemeszter egy hónapos open art programmal indul majd, amikor a tanszékek egymás programjait látogathatják kölcsönösen. Új angol nyelvű képzést is indítanak. Az egyetem ugyanis keresett a mai világban már ritkaságnak számító klasszikus mesterségbeli oktatás miatt. Sokan jelentkeznek például emiatt Kínából és Brazíliából. Meg akarják tartani a művésztanár-képzést is, hangzott el.

A további tervek között szerepel a tihanyi művésztelep négy évszakossá tétele, amely egy 500 millió forintos program lesz. Szeretnének szorosabb kapcsolatot építeni más egyetemekkel, intézményekkel, köztük például az anatómiaoktatás érdekében a Semmelweis Egyetemmel, a restaurátorképzés érdekében a Magyar Nemzeti Múzeummal. A társadalmi nyitás érdekében felvetődött egy évenkénti képzőművészeti hét megrendezése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.