Megtalálták John Ford Upstream című némafilmjét

Hetvenöt, az 1920-as évekből származó, elveszettnek hitt hollywoodi némafilm kópiáját találták meg az új-zélandi filmarchívumban. Köztük John Ford Upstream című némafilmjét 1927-ből.

A fellelt tekercsek közül az egyik legértékesebb a legendás rendező, John Ford Upstream című drámája, amelynek jelenleg ez az egyetlen ismert példánya. De többek között előkerült Mabel Normand színész-rendező egy korai munkája és egy történelmi dráma a húszas évek nagy sztárjával, Clara Bow-val a főszerepben.

A felfedezés azért különösen fontos, mivel ezekből a filmekből nem maradt fönt kópia az Egyesült Államokban - mondta el Christopher Finlayson új-zélandi kulturális miniszter. A The New Zeland Herald című napilapban kedden megjelent nyilatkozatában azt ígérte, hogy a filmeket restaurálás után mind az amerikai, mind a helyi közönség számára elérhetővé teszik.

A páratlan ritkaságok éppenséggel az Amerika és Új-Zéland közötti nagy távolságnak köszönhetik megmenekülésüket. A szigetországba ugyanis a forgalmazási lánc végén kerültek át a produkciók, és bemutatásuk után a forgalmazók túl költségesnek tartották visszaszállításukat. Tavaly bukkant rájuk a filmek konzerválásával foglalkozó amerikai szakember, Brian Meacham az új-zélandi filmarchívumba tett látogatása során.

Mivel könnyen rongálódó, gyúlékony nitrát tekercsekről van szó, csak nagy elővigyázatossággal szállíthatók. Az amerikai Országos Filmmegőrzési Alapnak (National Film Preservation Board) több mint 750 ezer új-zélandi dollárjába (118 millió forint) kerül a filmek apránkénti hazajuttatása - mondta el Annette Melville, az alapítvány igazgatója. Mint hozzátette: eddig a kópiák egyharmadát sikerült átszállítani, és négy fim restaurálása már el is kezdődött.
Az 1927-ben született Ford-drámáról már Új-Zélandon készítettek egy biztonsági másolatot, hogy megóvják a mozgatás okozta további károsodástól.

Az Amerikai Filmakadémia szeptemberre tervezi a restaurált film bemutatását.
Az új-zélandi némafilm-rajongók a helyi filmarchívumon keresztül láthatják majd a felújított kópiákat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.