Megtalálták Leonardo Da Vinci ma élő rokonait

Olasz kutatók csütörtökön jelentették be, hogy rábukkantak a reneszánsz zseni még élő hozzátartozóira, annak ellenére, hogy Leonardo teste évszázadokkal ezelőtt elveszett.

Alessandro Vezzosi történész és Agnese Sabato egy firenzei sajtókonferencián jelentették be, hogy a XV. századi festő, mérnök és matematikus modern rokonai közt megtalálható például az olasz kortárs művészeti szcéna egy sztárja - írja a Local.

Az 1973-ban kezdett családfakutatás eredményeként 35 még élő Da Vinci leszármazottat sikerült felderíteniük. Köztük van a helyi sajtó szerint Franco Zeffirelli olasz filmrendezőt is.

Vezzosi, a Leonardo da Vinci múzeum igazgatója, és Sabato a nemzetközi da Vinci társaság elnöke az újságírók kérdésére elmondták, hogy a leszármazottakra az olasz, francia és spanyol dokumentumok tanulmányozása után találtak rá.

DNS-tesztre nem volt lehetőség, mivel a reneszánsz művész maradványai az 1519-es halálát követő vallási háborúk során, a XVI. században elvesztek. A kutatók így csak dokumentumokból dolgoztak. Lelkiismeretesen végignézték az összes egyházi, ingatlannyilvántartási és önkormányzati nyilvántartást és feljegyzést és ennek alapján állították fel Da Vinci családfáját.

Magának a művésznek sohasem született gyereke, azonban számos testvére volt. Az ő leszármazottaikat kutatták most fel. Korábban is voltak kísérletek a Da Vinci végigkövetésére, azonban azok lényeges dokumentumokat nem vettek figyelembe a női ágon, állítják a kutatók.

A toszkán Vinci városának több lakóját is meglepetésként érte, hogy rokonságban áll a reneszánsz polihisztorral. Sokuk csak napokkal a sajtókonferencia előtt értesült a dologról.

„Az anyámnak, Dinának igaza volt, amikor arról mesélt, hogy léteznek olyan dokumentumok és levelek, amiket csak visszafelé, tükörrel lehet elolvasni" - mondta Giovanni Calosi, az egyik újonnan felfedezett leszármazott a La Stampa napilapnak, utalva Da Vincinek arra a szokására, hogy tükörírással írt.

„Soha nem tulajdonítottunk különösebb jelentőséget ezeknek a papíroknak, amelyeket aztán vagy elvesztettünk vagy eladtunk. Amiről azt hittük, hogy egy generációról generációra szálló legenda, az kiderült, hogy a valóság" - ismerte be Calosi, aki kilenc éve kezdett együtt dolgozni a projekten Vezzosival.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.