Megtalálták A kis herceg írójának spanyol polgárháborús sajtóigazolványát

Antoine de Saint-Exupéry 1936 és 1939 között tudósított több francia lapnak a spanyol frontról. Egy amatőr történész bukkant rá a papírjaira. 

A sajtóigazolvány azért kallódhatott el, mert nem ott tárolták, mint a francia író kollégáinak, például Gerda Taro német újságírónak, Robert Capa társának a papírjait - tájékoztatott Maria Jose Turrion, a spanyol polgárháború archívumának igazgatóhelyettese a Local szerint.

A dokumentumokat 1937. április 16-án állította ki a vesztes köztársaságpárt propaganda minisztériuma. Minden, a köztársaságpártiak területén dolgozó újságírónak nyilvántartásba kellett vetetnie magát a minisztáriummal.

Saint-Exupéry 36 éves volt a sajtóigazolvány kiállításakor. A papírok tanúsága szerint pilóta és titkár. Utóbbi valószínűleg az író kifejezés félrefordítása.

Az 52 éves Policarpo Sanchez június 30-án találta a papírokat egy kis faluban, Toledóban több más dokumentum között, amikor a polgárháborús mozik után kutatott. „Hihetetlenül értékes dokumentum. A sajtóigazolványa pontos információkkal szolgál többek közt a madridi tartózkodásáról is” - lelkendezett Sanchez az AFP-nek.

Saint-Exupery eszerint a spanyol fővárosban szállt meg, e Hotel Floridában, ahol több más, a háborúról tudósító író is megszállt, például Ernest Hemingway és Martha Gellhorn.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.