Megoldódott a szimfonikus zenekarok jövője

Egyedi digitális kottát, programozható házi cselédet és épület-visszavarázsoló alkalmazást fejlesztett idén a KiBu. A fiatal tervezők például Pozsonyból hozták át Budapestre a városvédelemben hasznosítható projektjüket.

A fiatal fejlesztőkre szabott Talent program legfrissebb és legérdekesebb eredményeit bemutató Demo Day rendezvényen meghökkentő élményben lehetett részünk. Az Allegro nevű projekt egy digitális kotta. A mesterpéldányon tetszés szerint, korlátok nélkül módosítható az adott zenemű előadásmódja. Mindenekelőtt szimfonikus zenekarok kegyeibe ajánlják a fejlesztők, akik felhívják a figyelmet arra a több ezer oldalnyi kinyomtatott kottára, amelyet a zenekarok manapság egy-egy stúdióban töltött nap végén a kukába dobnak. A találmánnyal tekintélyes összegeket és rengeteg időt lehet spórolni.

Digitális kotta
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Abszolút kedvencünk a ­szlovákiai Ravasz Jonathan és harcostársa, Filip Ruisl fejlesztése. Az Unfolded Budapest című projektum – egészen egyszerűen summázva – egy okostelefonos alkalmazás, amelynek segítségével öreg házak történetével barátkozhatunk.

Unfolded Budapest. Az épületre irányított okosgépen feltűnik a ház minden korábbi formája
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Pozsonyi Képzőművészeti Egyetem hallgatói a fényes múltú, ám mostanság meglehetősen elhanyagolt pozsonyi Káptalan (Kapitulská) utcában indították különleges programjukat: archívumi forrásokból beszerezték és digitalizálták a régi házak tervrajzait és az épületeken a hányatott történelem során végzett valamennyi, nyomon követhető építészeti beavatkozás dokumentációját.

KiBu

A Kitchen Budapest (KiBu) 2007-ben alakult a Magyar Telekom támogatásával. A dizájn, a művészetek és a technológia területén alkotó fiatalok projektfejlesztő közössége az előző egy év során elkészült terveket a Demo Dayen mutatják be a potenciális befektetőknek – és a sajtónak. Az idei DD legérdekesebb projektjeit szedte össze kollégánk.

Az appot már turistaként is imádnánk, de Ravasz Jonathanék nagyobb pályaívet szánnak neki: az örökségvédelmi hatóságokat is szeretnék lenyűgözni vele. A fiatal innovátor elárulta, hogy a programot kényszerűségből hozták Pozsonyból Budapestre, ugyanis a múltkori kurzusváltás nyomán elvesztették ottani városházi támogatóikat. A budapesti múltidézést a Rózsák terén kezdik, egy különösen érdekes sorsú épület, a 4-es számú ház történetének feltárásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.