Megoldás: Sibelius

Új online szolgáltatás várja az elbizonytalanodott zenerajongókat: hajnali egyig bárki bármit kérdezhet a szakkkönyvtárostól, ami összefüggésbe hozható a zenével, a megfejtések gyorsak, pontosak és főleg hitelesek. Válaszok a Google-on túlról.

„A sztárom a párom című filmben, mikor Hugh Grant megy és változnak az évszakok, milyen zene szól?” „Ki volt az a komponista, aki katonatiszt volt, katonazenekarban is játszott, és a repülőgépe lezuhant?” „A The Kedélyes Hullaháznak maradt fenn valami hangfelvétele?”

Orsó Éva és Zsoldos Marianna
Orsó Éva és Zsoldos Marianna

Fogas kérdések, de mindegyikre megadatott az adekvát válasz. Mindenkit biztatnánk: ha a Google-lal nem boldogul, keresse az egri Bródy Sándor Könyvtár új felületét, a helyi zenei gyűjtemény által gründolt Hangtárnokot, amelynek köszönhetően kitárul néhány virágos tisztás a virtuális csadajban.

A szolgáltatásról először a Könyvtár, Információ, Társadalom (KIT) című szakirányú hírlevélben olvastunk, amelynek szerkesztője ekképp méltatta a projektumot: „a szolgáltatás semmilyen tematikus, illetve területi korlátot nem jelez. Ami egyben azt is jelenti, hogy Kismartontól Kézdivásárhelyig, Kecskeméttől Budapestig bárki használó bátran fordulhat Zsoldos Marianna csapatához. A jövőre nézve tehát semmi akadálya, hogy az egriek szolgáltatása kiváltson más, helyi szolgáltatókat, illetve megteremtse olyan helyeken is a szolgáltatást, ahol nincs könyvtár. A rendszer azt sem zárja ki (...), hogy együttműködés, feladatmegosztás alakuljon ki az ország kiváló zenei információszolgáltató szakemberei között...”

Colorado Maffi  a-koncert a Magyar Dal Napján, 2014. szeptember 16-án az egri Bródy Sándor Könyvtárban
Colorado Maffi a-koncert a Magyar Dal Napján, 2014. szeptember 16-án az egri Bródy Sándor Könyvtárban

Az ötletgazda, Zsoldos Marianna érdeklődésünkre elárulta: a netes tájékoztatás iránt elkötelezett könyvtárosként évek óta folyamatosan keresi és használja az összes olyan online web 2-es felületet, amely a könyvtár és főként a zenei gyűjtemény népszerűsítésére alkalmas. A Hangtárnok – a cím saját találmány – blogként indult 2007-ben, az Ask FM platformon működő online szolgáltatás durván egy hónapja indult el náluk kaposvári mintára. A vállalkozásnak nincsenek korlátai: Zsoldos Marianna a hét minden napján hajnali egy óráig fogadja a kérdéseket, amelyeket azon frissiben igyekszik is megválaszolni.

Kérdés, hogy a Google Galaxisban, a leginkább megcélzott Z generáció miféle rejtélyekkel szembesülhet, amelyeket néhány klikkel ne tudna megfejteni, de erre is van válasz. Egyrészt koránt sincs meg minden a neten, másrészt vannak a keresésnek olyan trükkjei, amelyeknek nincs mindenki birtokában, harmadrészt pedig komoly zenei gyűjtemény a hinterland, amelyben négyezer írott dokumentum, és sok ezer lemez segíthet a hiteles információk átadásában. Mindemellett ott van még a zenei könyvtárosok lelkes közössége, azaz legalább száz szakember, aki ugyancsak kész arra, hogy a levelezőlistán keresztül megossza a birtokában lévő tudást.

Vannak azért komoly kihívások. Egyszer egy érdeklődő arra volt kíváncsi, milyen zene fut a Greenpeace egyik youtube-os videója alatt. Zsoldos Mariannának két évébe került, mire kiderítette, hogy egy Sibelius-darab részlete. A Kedélyes Hullaházra vonatkozó kérdésre sem csuklóból jött a válasz. Mivel a böngészéssel nem jutott előrébb, fogta magát és felhívta a zenekar alapítóját. Sajnos nem tudott örömhírrel szolgálni: az együttesnek nem maradt fenn hangfelvétele. Ja, és igen: Hugh Grant bóklászása közben Bill Withers Ain’t No Sunshine című száma ment, a katonatiszt pedig, aki komponált is, Glenn Miller volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.