Megnyílt a hatoszlopos Iseum Szombathelyen

Megnyílt és előzetes bejelentés nélkül is látogatható a szombathelyi Iseum római szentélyrekonstrukció. Az új épület illúziókeltőbb, mint a hatvanas években épült előző, melyet 2006-ban bontottak le.

Az Iseum, vagyis a római kori Isis-szentély 1955-ben felfedezett épületcsoportja Szombathely egyik legjelentősebb idegenforgalmi látványossága volt 1963-tól, amikor első rekonstrukciója Hajnóczi Gyula tervei szerint elkészült. Az emlék azért nagy jelentőségű, mert itt volt Pannonia legfontosabb Isis-kultuszhelye az ókorban.

Az egyiptomi eredetű istenségnek valamikor Hadrianus uralkodása körül emelték a szóban forgó, nagyméretű templomot a borostyánkőút mentén, Savariában, de a birodalom más területein is.  Az egész birodalom területén több mint negyven hasonló méretű kultuszközpont működött.

Ám mikor Nagy Konstantin a kereszténységet tette államvallássá, a császári finanszírozás kivonult az Iseumok mögül, s a savariait például lebontották. Köveinek nagy részét más építkezéseknél használták fel. Sok minden azonban a helyén maradt a föld alatt. Ezeknek körülbelül egyharmadát tárta föl Szentléleky Tihamér 1955 és 1961 között, majd a leletek alapján 1963-ban elkészült a közönség által jól ismert Iseum-rekonstrukció.

Az ezredforduló táján azonban régészeti, építészeti és vallástörténeti kételyek merültek fel pontosságát illetően. Másrészt a rekonstrukcióba beépített, eredeti márványelemek erőteljes romlásnak indultak, s emiatt 2006-ban lebontották. A Hajnóczi-tanítvány Mezős Tamás pedig, akkor a Műegyetem tanszékvezető tanára volt, új terveket készített, melyeket nyolcszor dobtak vissza, mielőtt elfogadtak.  A sors fura fintora, hogy a tervek elfogadása után egy évvel Mezős a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke lett.

A Hajnóczi-féle rekonstrukció egy jelzésszerű, lapos tetős betonépítmény volt, bejáratánál négy oszloppal. A most elkészült, Mezős-féle újraépítés valóban egy antik templomra hasonlít, illúziókeltő, timpanonnal, lapos szögű nyeregtetővel. És négy helyett hat oszloppal a homlokzata előtt, Mezős ugyanis felismerte, hogy Hajnóczi valószínűleg tévedett az oszloprend megállapításakor.

A szentély körül 2001 óra régészeti kutatás zajlott, sikerült föltárni a templom környezetét. Az egykor a szentélyt körülvevő oszlopcsarnok modern kiállítótérként épült újjá, de a római kori arányokat betartva. Ebben nyílt meg hétvégén a  az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, amelyben szentélykörzetből előkerült több százezer lelet legszebbjeit mutatják majd be. Jelenlenleg Piranesi XVIII. századi itáliai rajzművész Róma antik emlékeit bemutató rézkarckiállítása látható a kiállítótérben.

A felújítás teljes költségvetése 1 milliárd 594 millió forint volt, melyből 85%-ot (1,35 milliárd forintot) fedezett a Nyugat-Dunántúli Operatív Program, s 15%-a volt Szombathely önrésze (239 millió Ft). A megnyitást eredetileg 2010 nyarára tervezték.


Szombathely, 2011. augusztus 12. Résztvevők a szombathelyi Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház megnyitóján. A római korban a Duna vidéki Ízisz-kultusz központjának számító szentély felújítása és átépítése mintegy 1,4 milliárd forint uniós tám
Szombathely, 2011. augusztus 12. Résztvevők a szombathelyi Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház megnyitóján. A római korban a Duna vidéki Ízisz-kultusz központjának számító szentély felújítása és átépítése mintegy 1,4 milliárd forint uniós támogatással valósult meg. A központi szentélyépület rekonstrukciója mellett megújult és kibővült az egykori fogadóépület, valamint egy közel ezer négyzetméteres múzeumi kiállítótér is kialakításra került. MTI Fotó: Kászoni László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.