Megnyílt a 19. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Megnyitotta kapuit csütörtökön a 19. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár, amelyen több mint száz kiadó vesz részt.

Káli Király István, a szervező Romániai Magyar Könyves Céh elnöke az MTI-nek elmondta: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház épületében megszervezett vásár idei programjának központjába a száz éve született Weöres Sándort és életművét állították. A könyvvásár alkalmából Erdélyben először lesz látható a Teljesség felé című produkció. A Weöres-mű részleteit Gryllus Samu vezényletével és Gryllus Dániel közreműködésével 21 művész adja elő, köztük Palya Bea, Szirtes Edina Mókus, Szalóki Ági és Sebestyén Márta.

A könyves céh elnöke kitért arra, hogy az idén a Balassi Intézet bukaresti központjával együttműködésben Duna Lounge nevű sátrat állítottak fel, ahol a Duna menti népek irodalmát népszerűsítik.

Szepessy Előd, a társszervező Marosvásárhelyi Kulturális Központ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a vásárlók több mint 80 ezer könyvcím közül válogathatnak, valamint több mint 50 kísérőrendezvény is várja a közönséget.

A gyermekprogramok keretében koncertet ad a Kaláka együttes. Az idén nagyobb hangsúlyt fektettek a fiatalok megszólítására, ezért például a vásárt román és magyar fiatalok performanszával nyitották meg a marosvásárhelyi színházépület előtt.

A tavaly a kisgyerekeknek szánt programok kaptak nagy hangsúlyt, ezeket az idén kibővítették, és nagyobb figyelmet fordítottak a 14-18 éves korosztály megszólítására is. Csütörtökön például egy vetélkedőt tartottak a középiskolásoknak, ami az Egri csillagokról szólt - mondta Szepessy Előd.

Szepessy Előd hozzátette, hogy az idei vásáron is kiosztják a Szép Könyv díjakat, valamint az újonnan alapított Vásár Könyve díjat, amit a látogatók szavazása alapján ítélnek oda.

A könyvvásár idei díszmeghívottja a Maros Megyei Múzeum és a Teleki Téka, ez utóbbi egy szecessziós könyvekből készített kiállítást mutat be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.