Megnyílt az új Pierre Cardin Múzeum Párizsban

A 92 éves Pierre Cardin új múzeumot kapott Párizsban. Az új múzeum a korábbi helyén épült fel. Az ezer négyzetméteres kiállítótér a mester 200 legfontosabb munkáját mutatja be 1951-től 2009-ig.
A divatvilág élő legendája 14 évesen, egy ruhakereskedő segédjeként kezdte a pályát, akkor sajátította el a divattervezés és a szabászat alapjait. 1945-ben Párizsba költözött, ahol építészetet tanult, és elkezdett dolgozni a Paquin divatháznak. Öt év múlva létrehozta saját márkáját. A tárlaton nem csak az életmű, az alkotó is megismerhető.

- Itt látható mindaz, amit 70 év alatt alkottam. Ez az én munkásságom, ez vagyok én. Én senkit sem utánoztam, mert a másolás ízlés kérdése. A másolás nem alkotás, egészen másról szól. Az alkotás nem lehet vita tárgya, azt csak szeretni, vagy pedig gyűlölni lehet, de azt mutatja meg, ami bennem van, a lelkemben. Úgy dolgozom a formákkal, anyagokkal és színekkel, ahogy legbelül érzem, és ezt meg akarom mutatni az embereknek – mondta az Euronews hírcsatornának Cardin.

Cardin szerint a divatnak folyamatos fejlődésben kell lennie.

- A fejlődés a lényeg – magyarázza. – Azt gondolom, hogy a divat nem állhat meg. Van olyan stílus, ami vagy tetszik az embereknek, vagy nem, de kell a változás. Múlt, jelen és jövő. A jövő ugyan még nem jött el, de egyszer múlttá válik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.