Megnyílt 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás

"Annyi évtized és különböző helyszín után a kiállítás hazatalált" - mondta el Korniss Péter a 32. Magyar Sajtófotó Kiállítás csütörtök esti megnyitóján a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.
A Kossuth-díjas fotográfus megnyitóbeszédében emlékeztetett: a sajtófotó kifejezés összekapcsolódik a nyomtatással, de a nyomtatott sajtó már a túlélésért küzd. A digitális fotó elterjedése új lehetőségeket nyitott, de ez a folyamat gyakran megy a minőség rovására, és a fotóriporterek munkája, megélhetése nehezebb lett - figyelmeztetett.

Korniss Péter hangsúlyozta, hogy a dokumentarista fotográfia a médiából némileg visszaszorult, de túl is nőtt azon: ma már a világ minden táján hatalmas látogatottsággal rendeznek sajtófotó kiállításokat, amelyek arcát döntően a dokumentarista fotográfia határozza meg.

Bielik István a szíriai polgárháborút fényképezte saját elhatározásából, saját pénzén, két hétig életveszélyben, de Hajdú D. Andrásé sem volt veszélytelen vállalkozás, hiszen ő egy nyírségi cigányasszonyt fotózott, aki Zürichben keresi a kenyerét mint prostituált - méltatta a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíjasait Korniss Péter.

Kőrösi Orsolya, a Capa Központ igazgatója a hagyomány és az új találkozását jelölte meg a kiállítás egyik vonzerejének: 32 éve tart a kiállítás-sorozat, hogy most egy olyan intézményben folytatódjon, amely négy hónapja nyitotta meg kapuit - emlékeztetett.
Hozzátette: szimbolikus, hogy a magyar sajtófotót éppen egy Robert Capáról elnevezett intézményben lehet ünnepelni, ahol a tervek szerint a kiállítás otthonra is lel majd.

Bánkuti András, a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztályának elnöke felidézte, hogy a dagerrotípia szabadalma idén lesz 175 éves. A kiállítás története ennél rövidebb, mégis már 32 éve tart - fűzte hozzá, köszönetet mondva a rendezvényt a közelmúltig szervező Szalay Zoltánnak is.

A 32. Magyar Sajtófotó Pályázatra idén 310 fotográfus összesen 9583 képet nevezett. Közülük 92 fotós felvételi láthatók a Nagymező utcai kiállítóhelyen, ahol nemcsak a díjnyertes fotók kiállítására, hanem egy bővebb válogatás bemutatására is lehetőség nyílt: 387 kép nagyításban, további 160 fotó pedig multimédiás megjelenítőkön tekinthető meg május 18-ig. Ezt követően az anyagot Debrecenben, Szegeden, Pécsen, Siófokon és a tervek szerint Gödöllőn is bemutatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.