Megmenthetik a vidéki zenei életet

A vidéki zenei élet kezd eltűnni, folyamatosan csökken a koncertek száma, a szórakozóhelyeken egyre ritkábban hallani élő zenét.
Ez azért szomorú, mert a zenének – főleg vidéken – óriási közösségszervező ereje van - indokolta a Cseh Tamás Programiroda igazgatója, Sápi Zsófi annak a most induló kutatásnak a szükségességét, amely több ezer zeneipari szakember és zenész bevonásával indul.

A vidéki zenei élet helyzetét vizsgálja az a kutatás, amelyről az Artisjus magazinjában, a Dalszerző portálon számoltak be, és amelynek célja, hogy a jövőben több helyszínen, jobban sikerült turnékat lehessen rendezni Magyarországon. Mint írják, a  felmérés előreláthatóan több ezer zeneipari szakember és zenész bevonásával, a Cseh Tamás Program keretében valósul meg. A program vezetői szerint a kutatás eredményei hozzájárulnak majd a jogdíjbevételek növekedéséhez, valamint ahhoz, hogy a könnyűzene támogatására szánt pályázati pénzeket hatékonyabban használják fel.

A kutatás vezetőinek célja, hogy kiderüljön, mivel tudnák hatékonyan segíteni a vidéki zenei életet, ami elsősorban a helyi feltételek javításán keresztül az élőzenei koncertek számának növelését és az ebből származó jogdíjbevételek emelkedését eredményezheti - írja a magazin. Ugyancsak fontos szempont a zeneipar és más kreatív iparágak közötti együttműködési formák keresése, amivel elsősorban a filmes, reklámipari és játékszoftveres zenefelhasználás, és így a zeneszerzők nagyjogos bevételeinek növelése mozdítható elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.