Megmentették a Velencei-tó terveit

A Velencei-tó szocializmuskori fejlesztéseinek tervdokumentumait sikerült megmenteni és méltó raktári körülmények közé helyezni a kedden átadott Velencei-tavi Terv- és Irattár létrehozásával.

Az új archívumba a Velencei-tavi Intéző Bizottság (VIB) 1958 és 1992 közötti tervdokumentációi, fotói, filmjei kerültek elhelyezésre. Összesen mintegy 100 iratfolyóméternyi anyag. Köztük olyan vízügyi felmérések, településfejlesztési dokumentumok is, amelyek sehol máshol nem maradtak fenn.

Az anyag a rendszerváltás óta méltatlan körülmények között hányódott, egy része el is veszett. Végül a VIB egykori főmérnöke, Szaniszló Elemér kezdeményezésére a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kezelésébe került, amely kormányzati és egyéb támogatások révén 18 millió forintból alakította ki az irattárat a Velencei-tavi Vízi Sportiskola egyik épületében. A létesítményt Halász János kultúráért felelős államtitkár, L. Simon László kormánybiztos, országgyűlési képviselő és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Csurgai Horváth József, a székesfehérvári városi levéltár igazgatója adta át.

A tervtár további dokumentumokkal egészül ki a következő hónapokban, s nyártól lesz kutatható.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.