Meglepetések Velencében

Előre sejthető volt, hogy vitákat gerjesztenek majd a díjak, ha Quentin Tarantino a zsűrielnök. Amikor 2004-ben az általa vezette grémium Cannes-ban Michael Moore Fahrenheit 9/11 című dokumentumfilmjét ajándékozta meg az Arany Pálmával, sokan értetlenül álltak a döntés előtt. Ez most sincsen másképp.

A velencei filmfesztivál zárógáláján Arany Oroszlánnal elismert Somewhere (Valahol) című filmet, Sofia Coppola alkotását szinte senki sem várta végső befutónak, a kritika kifejezetten vontatott, erőtlen és unalmas műnek tartotta. Mi tagadás, a hasonló hangnemben készült Elveszett jelentés – Lost in Translation sokkal erősebb, de mindenképpen frissebb alkotás volt a rendezőtől. Így viszont lehet arról elméleteket gyártani, hogy Darren Aronofsky Black Swan című, intenzíven körberajongott művét végül miért csak a legjobb fiatal színész kategóriában ismerték el (Mila Kunis). A legelvetemültebb vélemények szerint elképzelhető, hogy Tarantino féltékeny a sokkal izgalmasabb életművet építő Aronofsky-ra.

A legjobb rendezőnek járó Ezüst Oroszlánt Álex de la Iglesia vehette át a Balada triste de trompeta (Szomorú trombitás ballada) című mozijáért, mely egyértelműen a szelekció legőrültebb munkája volt. Szüzséje szerint két totálisan nem komplett bohóc (az egyik a szomorú, a másik a „vicces”) beteges rajongása az imádott légtornász-akrobata nőért teljes elmebajba és tömegmészárlásba torkollik Franco abszurdan ábrázolt Spanyolországában. Az elképesztő képi világ és a végtelenségig fegyelmezetlen dramaturgia valóban egyedi filmet eredményezett, ez pedig nagy szó, mert manapság szinte képtelenség egyedinek látszani.

El tudjuk képzelni, hogy a szakma legnagyobb provokátorának, a nyilvánosságot és a sajtót látványosan bojkottáló Vincent Gallónak mekkora kínokat okozhatott, hogy a zsűri pont neki adta a legjobb színésznek járó díjat Jerzy Skolimowski Essential Killing (Az öles esszenciája) című művében nyújtott alakításáért – természetesen nem is jelent meg a ceremónián. Beszédes gesztus ez egy olyan szerep után, melyben egyszer sem szólalt meg, de fizikálisan elképesztő erősen jelen volt. (A Promises Made in Water – Vízben tett ígéretek című saját rendezését, melyben szintén főszerepet játszott, nem méltatta a zsűri.) De legalább elmondhatjuk, hogy az essential Killing esetében részben magyar sikerről van szó: a film egyik koproducere Berger József volt.

Sofia Coppola az Arany Oroszlánnal
Sofia Coppola director of "Somewhere" receives the Golden Lion for Best Film during the closing ceremony of the 67th Venice Film Festival September 11, 2010. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: ENTERTAINMENT IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.