Meglepetés: a legjobb film nyert

A Spotlight – Egy nyomozás részletei lett a legjobb film a 88. Oscar-gálán. Amikor Morgan Freeman kihirdette az eredményt, szemtelen mosoly jelent meg az arcán: ez bizony komoly meglepetés volt. Igaz, kellemes meglepetés, mivel szerintünk a legerősebb és a legfontosabb film volt a mezőnyben. „Ez a film az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések túlélőinek ad hangot, és reméljük, hogy ez a hang a Vatikánig hallatszik” – mondta Tom McCarthy forgatókönyvíró-rendező  a színpadon.

A jelek abszolút nem arra mutattak, hogy Tom McCarthy és csapata fog távozni a legértékesebb Oscar-szoborral. Miután Alejandro González Inárritu műve nyerte a Golden Globe-ot és a BAFTA-t, és jól szerepelt a Színészek és Rendezők Céhe díjátadóin is, úgy tűnt, hogy A visszatérő megállíthatatlanul tarolni fog a legértékesebb kategóriákban – miután a Mad Max – A harag útja hat technikai díjat vitt el. Az akadémiai szavazók azonban ezúttal a szokásosnál árnyaltabb módon adták le voksaikat. Elismerték, hogy Inárritu emberfeletti akaraterővel verte át a tervét a stúdión. A végeredmény azonban látványos unalom lett egy izgalmas alapanyagból. Ezzel szemben Tom McCarthy egy nem túl látványos folyamatot, az oknyomozó újságírás hosszadalmas munkáját tudta úgy dramatizálni, hogy feszülten üljük végig a filmet.

A Spotlight alkotói remélik, hogy hangjuk a Vatikánig hallatszik
A Spotlight alkotói remélik, hogy hangjuk a Vatikánig hallatszik

A Spotlight egyébként indie, ha úgy tetszik, független produkció, amely mögött nem állt nagy költségvetés. A Sony gondozta, de a tavalyi velencei világpremier idején még nem igazán tudták, hogy mit kezdjenek vele. A jó fogadtatás sokat számított, de viszonylag későn került be a lehetséges Oscar-várományosok közé. A ceremónia elején pedig, amikor Josh Singer és Tom McCarthy átvette a legjobb eredeti forgatókönyvnek szóló Oscart, mindenki elkönyvelte, hogy a Spotlightban ennyi volt. Elvégre 2006 óta ez az első alkalom, hogy a Producerek Céhe díját nem az a film nyeri (A nagy dobás), amelyik a legjobb filmnek járó aranyszobrocskát vitte haza.

„Ez a film az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések túlélőinek ad hangot, és reméljük, hogy ez a hang a Vatikánig hallatszik” – mondta Tom McCarthy, forgatókönyvíró-rendező  a színpadon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.