Megkezdődött a könyvhét

Megkezdődött a 81. Ünnepi Könyvhét és a 9. Gyermekkönyvnapok központi rendezvénysorozata Budapesten; a magyar könyv hétfőig tartó ünnepét Borbándi Gyula, a nyugati magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja nyitotta meg csütörtökön a Vörösmarty téren, ahol a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) vezetői bejelentették: a Márai Program elindítását követelik. "A fehér szalag kitűzésével azt kívánjuk demonstrálni, hogy nem várhatunk tovább. Sem újabb három évet, sem hónapokat, sem hosszú heteket (...) Haladéktalan intézkedést követelünk!" - fogalmazott Barna Imre, az MKKE elnöke.

Mint Zentai Péter László, az MKKE igazgatója emlékeztetett, a rendszerváltás óta hagyomány, hogy a könyvhét felváltva egy határon túli, illetve egy anyaországi író köszöntőjével veszi kezdetét hivatalosan, ezzel is szimbolizálva a magyar irodalom egységességét.

Borbándi Gyula Széchenyi-díjas történész, író köszönetet mondott azért, amiért a magyar könyv ünnepét első alkalommal nyithatta meg "az ötágú sípnak nevezett magyar irodalom ötödik ága, a nyugati magyar irodalom" egyik képviselője.

"Személyem kiválasztását erre a megtisztelő szerepre másnak felfogni nem tudom, mint a hála és köszönet jelének, amelyet a magyar könyvkiadók szövetsége mindazok iránt érez, akik a nyugati szétszórtságban nemcsak megmaradtak a magyar nemzet hű fiainak, de annak különféle módon tanújelét adni sem késlekedtek" - fogalmazott Borbándi Gyula.

Az író megnyitóbeszéde után az MKKE vezetői bejelentették: fehér szalag kitűzésével nyilvánítják ki közös akaratukat az olvasás- és könyvkultúra fejlesztését célzó Márai Program azonnali elindításáért.

Mint Barna Imre, az MKKE elnöke felidézte, már három éve készülnek arra, hogy "ebbe az állami pénzt vajmi keveset látó szakmába" a könyvtárak beszerzési keretének meghatározott szempontok szerinti bővítésével 1 milliárd forint pluszpénz juthasson.

A Márai Program indulását éppen a könyvhét ünnepélyes megnyitóján kívánták volna bejelenteni - árulta el Barna Imre, mint azonban megjegyezte: ez a terv "egy adminisztratív feladatát durván félreértelmező állami hivatalnok ellenállásán az utolsó pillanatban" elbukott, a Pénzügyminisztérium kincstárnoka ugyanis a parlament kulturális bizottságának alakuló ülésén elhangzott fenntartásokra hivatkozva megtagadta a szerződés szignálását.

"A fehér szalag kitűzésével azt kívánjuk demonstrálni, hogy nem várhatunk tovább. Sem újabb három évet, sem hónapokat, sem hosszú heteket (...) Haladéktalan intézkedést követelünk!" - fogalmazott az MKKE elnöke.

Az ünnepélyes megnyitót a közönség soraiból hallgató L. Simon László író, költő, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke az MTI kérdésére elmondta, véleménye szerint a döntés túlzás volt a hivatalnok részéről, aki állítólag az ő elnöki zárszavában megfogalmazottakra reagálva döntött úgy, hogy leállítja a program finanszírozását.

"Én azt mondtam ebben a zárszóban, hogy a Márai Programot, amit egyébként jó és támogatandó dolognak tartok, érdemes lesz felülvizsgálni, ez nem azt jelentette, hogy bármilyen módon le kellene állítani" - hangsúlyozta L. Simon László, hozzátéve: annak érdekében továbbra is szükségesnek tart egy felülvizsgálatot, hogy ne a nagy kiadók elfekvő raktárkészletei jussanak az olvasókhoz.

Mint az író hozzáfűzte, a hibás hivatalnoki döntésre adott reakciót túlzottnak érzi, mert olyan kontextusba helyezi a történteket, mintha az új kormány kívánná leállítani a programot. "Nincs ilyen kormányzati szándék, és nem is lehetne, mert eddig nem is volt olyan felelős vezető, akinek jogköre lett volna erre (...) AMárai Programot senki nem akarja és nem is fogja leállítani" - fogalmazott L. Simon László.

Az Ünnepi Könyvhét központi helyszínén június 3. és 7. között 152 pavilon, mintegy 250 hazai és határon túli kiadó, 400 könyvújdonság és csaknem ezer dedikálás várja a könyvbarátokat, szombaton pedig második alkalommal rendezik meg a Könyvek Éjszakáját. A programokhoz több fővárosi helyszín és számos vidéki város is csatlakozott.

 

Könyvhét
Könyvhét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.