Ismeretlen Rembrandt-kép bukkant elő

Rembrandt van Rijn egy régen elveszettnek hitt festménye lesz a pénteken kezdődő maastrichti TEFAF (The European Fine Art Fair) képzőművészeti vásár legjelentősebb látványossága. A képet eddig a 19. századi európai iskola művészének tulajdonították.
A németalföldi mester (1606-1669) nagyon fiatalon, 18-19 éves korában festhette a 21,6X17,8 centiméteres, kicsiny művét, amely az érzékszerveket ábrázoló sorozatába illeszkedik, és a szaglást ábrázolja. Az elájult beteg (Szaglás) című festményt a párizsi székhelyű Talabardon & Gautier galéria szakemberei fedezték fel múlt év szeptemberében, amikor az egyesült államokbeli New Jerseyben aukcióra bocsátották. A képet 19. századi európai iskola művészének tulajdonították, és a kikiáltási ára 800 dollár volt.

Az aukción páratlan harcot folytatott három telefonos licitáló, egymillió dollárra nyomva fel a végső árat. Rembrandt érzékszerveket - a látást, a hallást és a tapintást - ábrázoló festményeit az 1930-as években találták meg. A New Jerseyben felbukkant szaglás hiányzott a sorozatból. A francia galéria megvásárolva a festményt szakértőket kért fel a pontos azonosításra. Semmi kétség, a festmény száz százalékban Rembrandt - igazolódott be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.