Megjött Rembrandt a kedvenc barettjében

Elöl-hátul üveglap védi Rembrandt egyik főművét, a harmincnégy éves korában, 1640-ben festett önarcképét, amely tegnap érkezett a londoni National Galleryből, hogy az év budapesti sztárkiállításának, a Szépművészeti Múzeum Rembrandt és a holland arany évszázad című tárlatának főszereplője legyen.
Rembrandt A festő önarcképe harmincnégy éves korában című festményét 25 milliárd forintra biztosították
Rembrandt A festő önarcképe harmincnégy éves korában című festményét 25 milliárd forintra biztosították
Koszticsák Szilárd / MTI
A mű a pályája csúcsán álló művészt ábrázolja, aki akkoriban a legkeresettebb arcképfestő volt Amszterdamban. Művészi öntudatát jól kifejezi, hogy nem korabeli ruhában, hanem jó száz évvel korábbi öltözetben, a nagy előd, Tiziano modorában festi meg magát. Művészettörténeti érdekessége egyébként, hogy a barett sapka, melyet ezen a képen, s még néhány más önarcképén visel, ezeknek a portréknak a nyomán lett a festő máig használatos attribútuma.

A kép biztosítási értéke 25 milliárd forint – tudtuk meg Baán László főigazgatótól -, azaz minden négyzetcentimétere körülbelül 2 millió forintra van biztosítva. A jövő hét péntektől látogatható kiállításra a várt százhúsz festmény kilencven százaléka, köztük húsz Rembrandt-remekmű már megérkezett és fel is került a falakra.

Százhetven mű szerepel majd egyébként. Ember Ildikó, a kiállítás kurátora elmondta, a tárlat egyik fő bázisa a szépművészeti saját gyűjteménye, hisz a múzeum ötszáz darabos holland kollekciója a világ negyedik legnagyobb ilyen együttesének számít. Így mintegy negyven saját tulajdonú mű is lesz a tárlatban. Emellett Amszterdamból, Stockholmból és egy amerikai magángyűjteményből, a Kremer Collectionból kölcsönözték a legtöbb darabot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.