Megjelent a mohácsi csata krónikásának levelezése

Megjelent Brodarics István (1490-1539) humanista főpap, politikus, diplomata eddig ismert teljes levelezése - 349 írás -, a kötetet konferencia keretében mutatják be pénteken a Magyar Országos Levéltárban.

Trostovszky Gabriella levéltáros az MTI-nek elmondta, hogy a 349 levelet részben Brodarics írta, részben hozzá írták politikusok, művészek, humanisták 1505 és 1539 között. "Ezeket az írásokat kultúremberek magánlevelezésének lehet nevezni, és ha valaki a leveleket latinul olvassa, nagyszerű kulturális kalandban lesz része" - jegyezte meg. A kötetben néhány Brodarics által, illetve hozzá írott latin vers is olvasható.

A kritikai kiadást angol nyelvű bevezetés indítja, az eredeti, latin nyelvű levelekhez angol nyelvű jegyzetek csatlakoznak. A könyv tízéves kutatómunka eredménye - hangsúlyozta.

Többek között olvasható az a Brodarics-írás is, amely akkor született, amikor a szerző szerémi püspökként és kancellárként megjárván a mohácsi csatát, leírta annak történetét. Ez az elemzés válaszként született Cuspinianus humanista állítására, amely szerint a magyarok árulók, ezért özönlik el Európát a törökök.

Sokféle szakma és több ország fogott össze, hogy ez az átfogó kötet megszülessen. Lengyel, vatikáni, angol levéltárakból származó iratokat gyűjtöttek össze, és a MOL-ban őrzött Nádasdy-hagyatékból is kivettek 43 Brodarics-levelet.

A levéltáros fölhívta a figyelmet Kasza Péter irodalomtörténész és Pálffy Géza történész közös munkájára, amelyben összeállították és széles kortörténeti keretbe ágyazták a híres búcsúlevelet, amelyet a tavaly májusban megjelent Brodarics-emlékkönyv középpontjában helyeztek el. Ebben I. Ferdinánd Habsburg uralkodónak saját kézzel megírta, hogy Szapolyai oldalára áll az isten és a haza szolgálata érdekében.

A 120 éve eltűntnek hitt, 2009 végén előkerült felbecsülhetetlen értékű levelet a MOL megvette. A nemzeti közkincsnek nyilvánított dokumentum tiszteletére Brodarics-évet szerveztek három közművelődési rendezvénnyel. Több mint hatezer látogató kereste fel az intézményt, holott eddig évente mindössze 1200 látogató volt a megszokott. Az eredeti példányt tavaly novemberben kiállították a Levéltárak éjszakája keretében, de a másolatot egész évben kézbe vehették a látogatók - fejtette ki Trostovszky Gabriella.   

A pénteki konferencián - amely egyben a Brodarics-év zárása lesz - bemutatják az Argumentum Kiadó gondozásában megjelent kötetet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.