Eszenyi marad még egy évet?

Tarlós István főpolgármester magánvéleménye, hogy egy évvel kellene meghosszabbítani Eszenyi Enikő igazgatói megbízatását a Vígszínház élén, hogy a pályázat ne tematizálja a választási kampányt. Lapunk információja szerint ez a javaslat egybecseng a szakmai bizottság egyik tagjának javaslatával.

A Népszavának nyilatkozott Tarlós István főpolgármester arról, majd az Inforádiónak is megerősítette ezt a felvetését: magánvéleménye szerint egy évvel meg kellene hosszabbítani a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő mandátumát a Vígszínház élén. Ha csak a választások után írnák ki újra a pályázatot, akkor ez az ügy nem válhatna a választási kampány témájává. „Ha nem lesz kampányőrület, akkor ki lehet írni egy olyan pályázatot, amikor nem politikai szempontból tematizálják mindenféle oldalról ezt a dolgot" – nyilatkozta a főpolgármester.

Vígszínház
Vígszínház

Mint már beszámoltunk róla, szeptemberben eredménytelennek nyilvánította a Fővárosi Közgyűlés az előző vígszínházi pályázatot, amelyre ketten adták be elképzeléseiket: a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő, valamint Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház direktora. Eszenyi mandátuma jövő január végén jár le, addig kellene lezárni a következő pályázatot. Hivatalosan nem indokolták meg a főváros vezetői, miért eredménytelen a pályázat, de információink szerint az okok között az szerepelt: egyikük sem kapta meg a szakmai bizottság többségi szavazatát, valamint mindkét üzleti tervet hibásnak vélték.

Az Index szeptember végén arról írt: a Fővárosi Közgyűlés zárt ülésen a fideszes képviselők azt javasolták, hogy egy évvel hosszabbítsák meg Eszenyi Enikő igazgatói kinevezését, de az ellenzék azt akarta, hogy az eredeti forgatókönyv szerint öt évről döntsenek. Ezután határoztak a pályázat eredménytelenségéről. Úgy tudjuk, már a szakmai bizottság egyik művész tagja is ezt javasolta, mondván: az őszi önkormányzati választás után az új politikai vezetés dönthessen az új vezetőről.

Bár Tarlós úgy emlékezett a Népszava interjúban, hogy csak egy vezetőt cserélt le fővárosi színház élén, méghozzá az Újszínház direktorát (nem leváltotta, lejárt a mandátuma), újságírói kérdésre belátta, a Trafóban sem hagyta helyén az igazgatót - igaz, csak a József Attila Színház élére nevezett ki Fidesz-közeli direktort. Tarlós az interjúban ugyanakkor megkérdezte: „valamilyen előírás, hogy minden színigazgatónak baloldalinak, vagy liberálisnak kell lennie? Az összes többi színigazgatóra azért sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy Fidesz-közeliek. Mégis mindegyiket a helyén hagytam.”

Hogy végül kiírják-e a pályázatot a Vígszínház élére vagy egy évvel valóban meghosszabbítják-e Eszenyit, arról majd a Fővárosi Közgyűlés dönt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.