Meghalt Wojciech Kilar

A lengyel zongoraművész és zeneszerző 81 éves volt. Több mint 160 lengyel és külföldi filmhez, köztük Andrzej Wajda számos művéhez és A zongorista című Oscar-díjas Polanski-alkotáshoz komponált zenét.

Elhunyt Wojciech Kilar lengyel zongoraművész és zeneszerző, aki több mint 160 lengyel és külföldi filmhez, köztük Andrzej Wajda számos művéhez és A zongorista című Oscar-díjas Polanski-alkotáshoz komponált zenét.

Wojciech Kilar
Wojciech Kilar

A világhírű, de különösképpen hazájában közkedvelt zenész 81 évesen, hosszú betegség után, vasárnap halt meg katowicei otthonában – közölte Jerzy Kornowicz, a Lengyel Zeneszerzők Szövetségének vezetője. Waldemar Dabrowski, a varsói Opera igazgatója szerint „kivételes ember, a lengyel kultúra egyik legjelentősebb alakja" távozott az élők sorából Kilar halálával.

A szerény, a nyilvános szereplést lehetőség szerint kerülő Kilar a legszívesebben szimfóniákat, concertókat, kamaradarabokat és szólóhangszerre írt műveket komponált a lengyel népzenéből és az egyházi zenéből ihletet merítve. A világhírt azonban a filmzene hozta el neki, főleg Francis Ford Coppola 1992-es erotikus horrorja, a Drakula, és Roman Polanski 2002-es Oscar-díjas drámája, A zongorista. A Drakulához szerzett muzsikájával, mint az év legjobb filmzenéjével 1992-ben kivívta magának az Amerikai Zeneszerzők, Szerzők és Kiadók Társaságának elismerését. A zongoristához komponált zenéje 2002-ben elnyerte a legjobb filmzenéért járó „francia Oscart", a César-díjat, 2003-ban pedig a Brit Film- és Televízióművészeti Akadémia (BAFTA) elismerését. Néhány szerzeménye, mint például Wajda Az ígéret földje című filmjéhez írt keringője a komolyzene alapművévé vált. Egyszer azt mondta, hogy három kritérium alapján dönti el, vállalja-e a zenei aláfestés megírását egy filmhez, ebben a sorrendben: 1. a rendező neve, 2. a honorárium nagysága, 3. a forgatókönyv. A lengyel alkotók közül olyan kultikus rendezőkkel dolgozott együtt, mint Andrzej Wajda, Krzysztof Kieslowski és Krzysztof Zanussi.

Kilar 1932. július 17-én született az akkor Lengyelországhoz tartozó Lembergben, a mai Ukrajnában orvos apa és színésznő anya gyermekeként. Családja később a délkelet-lengyelországi Rzeszówba, Krakkóba, végül Katowicébe költözött. Kilar mindhárom városban folytatott zenei tanulmányokat, diplomát a katowicei állami zeneakadémián végzett. Zeneszerzést később Párizsban Nadia Boulanger zongoraművésztől, zenepedagógustól tanult.

Miután párizsi tanulmányai befejeztével hazatért, Lengyelországban a három vezető avantgárd hazai zeneszerző egyikének számított Krzysztof Penderecki és Henryk Mikolaj Gorecki mellett.

Tavaly a legmagasabb lengyel állami kitüntetéssel, a Fehér Sas-érdeméremmel tüntették ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.