Meghalt Sós Mária

Életének 63. évében, szerdáról csütörtökre virradó éjjel elhunyt Sós Mária Balázs Béla-díjas rendező, dokumentumfilmes - tájékoztatta a Magyar Televízó az MTI-t.

Sós Mária 1948-ban született Budapesten. A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban érettségizett, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanult a film- és tévérendező szakon Máriássy Félix osztályában.

Középiskolás korában kezdett amatőr filmeket készíteni. Vágó- és rendezőasszisztensként került 1966-ban az MTV-hez, ahol csaknem öt évig dolgozott. A főiskola elvégzése után visszatért a köztelevízióhoz, ekkor már rendezőként. Szinte minden televíziós műfajban kipróbálta magát mintegy száz mű, a többi közt játékfilm és televíziós műsor rendezőjeként, forgatókönyvírójaként.

1997 áprilisában megpályázta az MTV Szórakoztató Szerkesztőségének Talk-show rovatvezetői posztját. 2000-ben főszerkesztő-helyettes lett, 2003-ban főmunkatárssá nevezték ki.

Tanított az ELTE mozgóképelmélet tanszékén, emellett film és színházi témákban publikált. Ott volt a Magyar Mozgókép Közalapítvány megalapításánál, a Magyar Mozgóképrendezők Céhének pedig az elnöki tisztét töltötte be. A FilmJus Alapítvány kuratóriumi tagja, később elnöke volt.

Az utóbbi években nagy érzékenységgel fordult a szegénység, a hátrányos helyzetű, kiszolgáltatott emberek felé, egyik kiemelkedő utolsó munkája a Jajgatán - írta közleményében a Magyar Filmművészek Szövetsége.

Sós Máriát a Magyar Televízió, a Magyar Filmművészek Szövetsége és a Magyar Mozgókép Közalapítvány is saját halottjának tekinti. Temetéséről később adnak tájékoztatást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.