Meghalt Ray Bradbury

Elhunyt Ray Bradbury, amerikai író, a science fiction irodalom klasszikusa.

Kilencvenegy éves korában, szerda reggel Los Angelesben meghalt Ray Bradbury, amerikai író, a science fiction irodalom egyik meghatározó alakja, több nagy sikerű novella, regény – egyebek mellett a Marsbéli krónikák, a Fahrenheit 451 – szerzője.

Ray Bradbury
Author Ray Bradbury poses on the Hollywood Walk of Fame during ceremonies in Hollywood, California in this file photo taken April 10, 1997. Bradbury, author of science fiction classics including The Martian Chronicles and Fahrenheit 451, died June 6 in Los Angeles at the age of 91, according to reports from his family and biographer Sam Weller. REUTERS/Fred Prouser/Files (UNITED STATES - Tags: ENTERTAINMENT OBITUARY)

Ray Douglas Bradbury az Egyesült Államokban, Waukegan-ban született 1920-ban. Már fiatalon, tizenegy éves korábban írni kezdett, néhány évvel később pedig cikkeit, novelláit több lap is publikálta. Az írás mellett könyvtárakban „képezte magát”, és újságárusként dolgozott.

1945-ben írta A nagy fekete-fehér játszma című novelláját, ami bekerült a Legjobb amerikai novellák című válogatásba. 1950-ben fejezte be a Marsbéli krónikák című művét, amely több mint fél évszázadon át nem került le a bestsellerlistákról. A Fahrenheit 451 című regényét 1953-ban adták ki, aminek alapján Francois Truffaut elkészítette az azonos című kultuszfilmjét.

Bradbury írt tévéfilmeket – amik közül többet Alfred Hitchcock rendezett - és mozifilmeket is, például a Moby Dicket, melynek főszerepét Gregory Peck játszotta el.

Az író nyolc évvel ezelőtt interjút adott lapunknak. Egyebek mellett arról mesélt: „Az űrkutatás szabadságot és békét hozhat. Ahogy annak idején átjöttünk az Újvilágba, és Európa minden problémáját magunk mögött hagytunk. A háborúkat, a politikát, a gyűlölködést. Amerika új lehetőséget nyújtott a megmenekülésre, a szabad életre és a szeretetre. Mi másért jönne több mint egy évszázada évente háromszáz-ötszázezer ember Amerikába?! Amikor majd továbbmegyünk a Marsra, itt hagyunk minden földi gyűlölködést. Új esélyt kapunk a békére, a haladásra, a képzeleterőnk kipróbálására.”

Németh Attila fordító, a Galaktika magazin irodalmi szerkesztője úgy fogalmazott: "Az egyik legnagyobb alakját vesztette el a science fiction irodalom Ray Bradbury amerikai sci-fi író halálával. Azon kevés science fiction írók közé tartozott, akiket befogadott a szépirodalom fősodra is, egy két írása még egyetemi tananyag is lett."

A fordító felidézte azt is, hogy Ray Bradbury tágított a science fiction műfaji határain; kezdetben sok támadás érte például a sci-fi rajongók részéről azért, mert műveit nem tartották elég tudományosnak. "Később rádöbbentek az olvasók, hogy a tudományos-fantasztikus kereteket ő csupán díszletként használta ahhoz, hogy az emberről, érzelmekről, erkölcsről írjon."

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Ungvári Tamás író, fordító, művelődéstörténész szerint "katasztrófa, hogy Ray Bradbury éppen akkor távozott az élők sorából, amikor harmadik újrafelfedezése zajlik". Megemlítette: a népszerű amerikai hetilap, a The New Yorker épp egy hete jelentetett meg egy sci-fi számot, amely újabb részleteket tárt fel Bradbury önéletrajzából. Ebben az amerikai író arról beszélt, hogy miként lett elragadtatott olvasója elsőként a képregényeknek és 6-7 éves korában hogyan ragadta meg őt a galaxison túli világ, az, hogy hogyan lehetne elképzelni az űrben a létezést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.