Meghalt Paco de Lucia

A 66 éves gitárművész a mexikói Cancún strandján játszott kedden gyermekeivel, amikor infarktust kapott.

A világhírű flamencogitáros hirtelen rosszul lett, kórházba szállították, ám életét már nem tudták megmenteni, és kedden késő délután meghalt – írja a CNN. Miguel Nunez, De Lucia szülővárosa, Alegciras városházának szóvivője azt nyilatkozta, valószínűleg infarktusa volt. A város hivatalosan két gyásznapot hirdetett.

Beleszületett a zenébe

A flamencogitár legnagyobb modern mestere Francisco Sánchez Gómez néven született 1947december 21-én. Zenével foglalkozott szinte a teljes család: édesapja, Antonio Sánchez is flamencogitáros volt, akárcsak testvérei, Pepe de Lucía (José Sánchez Gómez) és Ramón de Algeciras (Ramón Sánchez Gómez). Művésznevét édesanyja, a portugál származású Lucía Gómez iránti tiszteletből vette fel. 

"Az édesapám és a fivéreim is gitároztak, szóval mielőtt kézbe vettem volna a hangszert, mielőtt megtanultam volna beszélni, hallgattam őket. Mielőtt elkezdtem volna játszani a gitáron, ismertem a flamenco minden ritmusát. Ismertem az érzést, és hogy mit jelent a zene, úgyhogy amikor játszani kezdtem, közvetlenül azt a hangot játszottam, ami a fülemben szólt" – mondta a művész 1994-ben, a Guitar Playernek adott interjúban.

18 évesen, Madridban készítette el első lemezét, melyet még több mint 30 követett. A 2004-ben megjelent Cositas Buenas című korongért Los Angelesben megkapta az év legjobb flamencoalbuma kategóriában a Latin Grammy-díjat. Szintén 2004-ben nyerte el a rangos Asztúria Hercege Művészeti-díjat is.

Ő volt az első, aki a flamencogitárt kiemelte a kísérőhangszer szerepéből, rendkívüli szólóiról ódákat zengtek a zeneértő kritikusok. Az úgynevezett fúziós flamenco művelője volt, szívesen ötvözte a különböző dél-amerikai dallamokat a dzsesszel. Neki köszönhető a flamenco újjászületése, a szakma gyakran csak El Maestróként, vagyis A mesterként emlegette.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Ismertté és világszerte népszerűvé vált dalait, mint amilyen például az Entre dos aguas, a Río Ancho vagy a La Barrosa, szinte kivétel nélkül ő szerezte.

Élete során mindössze egyetlen filmben szerepelt, Carlos Saura 1983-as, Bafta-díjas filmjében, a Carmenben ő alakította Pacót.

A magyar közönség legutoljára tavaly, a Veszprémfesten láthatta a gitárvirtuózt.

66 éves korában elhunyt a világhírű flamencogitáros
Spanish guitarist Paco de Lucia performs during a concert in Fuengirola July 2, 2010. REUTERS/Jon Nazca (SPAIN - Tags: ENTERTAINMENT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.