Meghalt Eddie Bo bluesénekes

Szívroham következtében életének 79. évében elhunyt Eddie Bo amerikai bluesénekes, zongorista és dalszerző. Olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Irma Thomas, a műfaj kitűnő énekesnője, vagy a soulzene ismert előadója, Art Neville, a Neville Brothers alapítója. Halálhírét közeli barátja, Karen Hamilton közölte a hét végén.

Edwin Joseph Bockage néven New Orleansban született 1930. szeptember 20-án. Több mint öt évtizeden át zenélt, a legjobb billentyűsök között emlegették. Saját bevallása szerint a legnagyobb hatással Professor Longhair, a blues egyik elismert zongoristája és énekese volt rá.

Eddie Bo
Eddie Bo

Nemcsak zenészként és énekesként, hanem dalszerzőként is beírta nevét a műfaj legjobbjai közé. Az ő szerzeménye volt például Etta James My Dearest Darling című 1960-s sikerdala, valamint az I'm Wise, amelyet Little Richard Slippin and Sliding címmel vitt sikerre 1956-ban.

Eddie Bo több mint ötven kislemezt és jó néhány albumot készített pályája során. Egyik barátja, Gregory Davis úgy emlékszik, hogy az 1962-ben született Check Mr. Popeye volt a legnagyobb sikere.

Irma Thomason kívül koncertezett Joe Turnerrel, Ruth Brownnal, Lloyd Price-szal és Earl Kinggel. Átrándult Európába is, ahol egyebek között Dr. Johnnal lépett színpadra.

A hadseregtől leszerelve a New Orleans-i Grunewald School of Musicban folytatta tanulmányait. Szerencsét próbált a dzsesszben is - ebben a műfajban Oscar Peterson és Art Tatum gyakorolt rá nagy hatást. Rendszeres fellépője volt a New Orleans Jazz and Heritage fesztiválnak, ahol áprilisban fellépett volna.

A zene mellett Eddie Bo elismert ácsmester volt. A 2005-ös Katrina hurrikán pusztítása után saját maga állította helyre házának tetejét.

Eddie Bo számos elismerést érdemelt ki, megkapta egyebek között a South Louisiana Music Association életműdíját.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.