Meghalt Czigány Zoltán

Életének 46. évében hétfő este meghalt Czigány Zoltán szerkesztő, rendező, író, a Magyar Televízió Művelődési Szerkesztőségének korábbi vezetője, a Duna Televízió Filmműhelyének munkatársa - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Televízió. Czigány Zoltán halálhírét felesége jelentette be tegnap este a Facebook közösségi oldalon.

Czigány Zoltán 1965-ben született Zebegényben. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zeneszerzés szakán tanult, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar szakán folytatta tanulmányait.

A Magyar Televízióban 1985-ben kezdte pályáját rendezőasszisztensként. Első dokumentumfilmjét, az erdélyi Helikonról szóló, Nagycsütörtök című filmet 1990-ben forgatta. Külsős rendezőként dolgozott időközben a Duna Televízióban és az RTL Klubnál is. Televíziós munkája során több műfajban is tevékenykedett: rendezett dzsesszkoncerteket (Trio Stendhal, Oregon, Lajkó Félix), készített komolyzenei műsorokat (portréfilm az ÁHZ-ról, A Szervánszky család), rendezett népzenei portrékat és sorozatműsort (Pentaton), ifjúsági műsorokat (Kamasztükör, Kölyök Klub, Sikkes), irodalmi sorozatokat (Könyvvilág, Helikon, Vers mindenkinek), valamint más sorozatokat (MC, MM, Héthatár). 2001-es koncertfilmje, a Cantata profana után rendezőként és forgatókönyvíróként jelentős kultúrtörténeti, főként irodalmi tematikájú dokumentumfilmeket, kisfilmeket jegyzett. Ecseri tekercsek című 56-os áldokumentumfilmje például jelentős visszhangot váltott ki.

Személyes érdeklődése elsősorban az irodalom területéhez kötötte. 2002 szeptemberétől a Magyar Televízió irodalmi rovatvezetője, 2003 decemberétől művészeti főszerkesztője volt, ezekben az években mutatta be az Alkotóház, a Mit akar egy író?, a Literatúra, a Verssor az utcazajban, az Allegro és a Könyveskép című sorozatokat - utóbbi, kortárs magyar irodalmi adaptációkat bemutató sorozatban láthattuk a saját forgatókönyve alapján rendezett, A rendőrség ismét nyomoz Lavina professzor ügyében című munkáját. 2006 őszétől a Művészeti Szerkesztőség vezetője lett, a közmédiarendszer átalakulása óta Hajnal Gergellyel közösen vezette a Duna Televízió Filmműhelyét. Televíziós munkáit többször díjazták a Kamera Hungárián, illetve határon inneni és túli dokumentumfilmes mustrákon, írói munkásságát 2002-ben Berzsenyi-díjjal, 2008-ban IBBY-díjjal ismerték el. Csoda és Kósza című mesekönyve 2007-ben az év gyermekkönyve lett.

Czigány Zoltánt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap saját halottjának tekinti. Temetéséről később gondoskodnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.