Meghalt Claudio Abbado

81 éves korában elhunyt Claudio Abbado olasz karmester – írja az El País, a családra hivatkozva. Abbado hosszú karrierje alatt többek között dirigált a Scalában, állt a bécsi Staatsoper élén és betöltötte a berlini Filharmónia művészeti vezetőjének posztját. Egészségi állapotára hivatkozva egy héttel ezelőtt lemondott egy hangversenyt, amit Bariban vezényelt volna február 18-án. Szeptember óta gyengélkedett, azóta nem lépett fel.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Abbado 1933-ban született Milánóban, édesapja hegedűtanár, édesanyja zongorista és írónő volt. 1955-ben végezte el tanulmányait, zongora és karmester szakon. De állítólag már hétévesen arról álmodozott, hogy karmester lesz, emlékeztet a la Repubblica.

1958-ban már a New York-i filharmonikusokkal lépett fel, 1960 és 1986 között a milánói Scala élén állt. Tavaly augusztusban élethosszig tartó szenátornak nevezték ki Olaszországban. Az ezzel járó fizetéséről azonban lemondott, és a toszkánai fiesolei zeneiskola javára ajánlotta fel, hogy abból ösztöndíjakat alapítsanak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.