Meghalt a szovjet western atyja

Elhunyt Vlagyimir Motil, a Hárem a sivatagban című első szovjet western, avagy "eastern" rendezője hétfőn, 82 éves korában, tüdőgyulladásban.Videó

Vlagyimir Motil briliáns örökséget hagyott maga után az orosz filmben és kultúrában. Igazi mester volt, kifinomult művész és hihetetlenül nagy tehetséggel megáldott rendező - méltatta az elhunyt alkotót Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök.

Motil 1969-ben a Hárem a sivatagban (Bjeloje szolnce pusztinyi) című kalandfilmmel írta be nevét hazája filmtörténetébe, a kultfilmmé vált alkotást az orosz űrhajósok ma is minden alkalommal megnézik, mielőtt a világűrbe indulnak.

A film a Kaszpi-tenger mellett játszódik az 1917-es forradalom és a polgárháború után: egy a Vörös Hadseregtől leszerelt katona a húszas évek elején hazatérve kénytelen egy kommunistaellenes muzulmán vezér háremét őrizni, miközben a bej nem nyugszik bele, hogy feleségei a vörösök fogságában maradjanak. A kulturális sokkot bemutató történet mind a mai napig töretlen népszerűségnek örvend.

Motil lengyel bevándorló család sarja. Családját már a legelső sztálini tisztogatásokkor bezárták, apja meghalt a fogságban. Anyjával az Ural északi részére száműzték, s csak 1960-ban forgathatta első filmjét, amelyet még számos követett. A hatóságokkal soha nem békült ki: hosszú éveken keresztül nem utazhatott külföldre, mert nem kívánt egyik állami stúdióhoz sem csatlakozni.

Utolsó filmje 1987-ben a televízió számára készült A nagy Ványa (Velikij Vanya) címmel.

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.