Meghalt Telek Balázs

Elhunyt Telek Balázs fotográfus, képzőművész; a Balogh Rudolf-díjas alkotót 41 éves korában, szerdán érte a halál - tudatta a Magyar Fotóművészek Szövetsége csütörtökön.
Telek Balázs 1974. május 9-én született Balassagyarmaton. Korán érdeklődést mutatott különféle művészeti ágak iránt. Tanulmányait 1992-től az egri Eszterházy Károly Főiskolán folytatta. Tanára, Lugosi Lugo László fotóművész által ismerte meg a camera obscurát, ettől kezdve egyre inkább érdekelték a fotográfiában rejlő lehetőségek. A főiskolai évek alatt kezdett el foglalkozni festészettel és zenével is.

1996-ban az egri Líceum épületének belső terén, Az égi lajtorják leeresztése; Óriás parabolika címmel mutatta be diplomamunkáját, amely rendhagyó módon ötvözte a zenét, festészetet, fény- és mozgásművészetet.
Három főiskolás barátjával alakította meg a Tekodema Fotográfiai Csoportot, amely 1998-tól Magyarországon és külföldön számos kiállítást rendezett.

1999-ben elnyerte a XII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé (camera obscura) fődíját, valamint megkapta a Pécsi József Fotóművészeti Ösztöndíjat. Ebben az időszakban camera obscuráival főleg panorámaképeket és fotó-anamorfózisokat készített. Alapító tagja a Nemzetközi Kepes Társaságnak.

A Budapesti Műszaki Egyetemen speciális fotográfiai kurzust vezetett építészhallgatók számára. Tagja volt a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesületnek, 2003-ban vették fel a Magyar Fotóművészek Szövetségébe. A Balogh Rudolf-díjat 2005-ben vehette át.

2007-ben feleségével létrehozták az ArtBázis Összművészeti Műhelyt, majd az ArtBázis Művészeti Alapítványt. Főszervezője volt a 2008-ban létrejött FotóFalu Projektnek.

Számos intézményben tanított, 2013-ban a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ első kiállításának (Capa Projekt - Kortárs vetített képek) kurátoraként dolgozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.