Meghalt Robert Loggia

Elhunyt Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb karakterszínésze, az Oscar-jelölt Robert Loggia - adta hírül a The Hollywood Reporter.

Tipikusan az a típusú színész Robert Loggia, akinek arcát ismerjük, de nevét végül nagyon kevesen jegyzik meg. Pedig számos legendás alakítást köszönhetünk neki. Például ő volt szkander bajnok Sylvester Stallone elhunyt feleségének apja, aki saját maga akarta az unokáját felnevelni a Túl a csúcson című moziban - mely Magyarországon a VHS korszak egyik nagy slágerének számított. Később láthattuk őt vezérkari főnökként A függetlenség napja című sci-fiben, de talán legemlékezetesebb alakítását David Lynch hozta ki belőle: az Útvesztőben című produkcióban kegyetlen maffiózóként „beégette” magát a filmtörténetbe.

A New York-i születésű Robert Loggia tévésorozatokban kezdte a karrierjét: 1951-es színészi debütálása óta 229 filmben és tévésorozatban tűnt fel. Olyan legendás szériákban tűnt fel, mint a Kojak, a Starsky és Hutch, a Columbo, a Charlie angyalai és a Magnum. A nyolcvanas években játszott A rózsaszín párduc-sorozatban, a Piedone Egyiptomban vagy a már említett Túl a csúcson című filmekben. Forgatott Brian de Palmával A sebhelyes arcú című thrillerben és John Hustonnal A Prizzik becsülete című, nyolc Oscarra jelölt bűnügyi vígjátékában. A Kicsorbult tőrben nyújtott alakításáéért, a nyomozó szerepéért, Oscar-díjra jelölték. Nem mellékesen, ennek a filmnek a forgatókönyvét, a magyar származású Joe Eszterhas jegyzi.

Loggia évek óta Alzheimer-kóros volt, péntek este otthonában, 85 éves korában érte a halál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.