Meghalt Pethő Zsolt

Többek között a Gusztáv-sorozat, A nagy ho-ho-ho horgász, a Vízipók-csodapók, a Pom-pom meséi című rajzfilmek zenéjét köszönhetjük a zeneszerzőnek. A művész 79 éves korában vasárnap hunyt el

 

Hetvenkilenc éves korában, vasárnap elhunyt Pethő Zsolt zeneszerző – közölte a család az MTI-vel. 1952-1960 között a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium diákjaként karvezetést és zeneszerzést tanult, majd 1962-ig a Magyar Rádió zenei munkatársa volt.

Pethő a Pannónia Filmstúdió zenei referenseként 1962-től 1996-ig hazai és külföldi filmek zenefelvételeit, szinkronmunkálatait irányította, hanglemezek zenei rendezője is volt. Mások mellett Dargay Attilával, Foky Ottóval, Nepp Józseffel és Jankovics Marcellel dolgozott.

Sok közismert animációs film zenéjét komponálta (Gusztáv-sorozat, A nagy ho-ho-ho horgász, Vízipók-csodapók, Pom-pom meséi, Mirr-murr, a kandúr, Misi mókus, Frakk, a macskák réme, Vili, a veréb, Az erdő kapitánya).

Magáról azt írta, hogy zeneszerzői pályafutását 1958-tól számítja, s különféle műfajokban eltérő eredményességgel működött: írt kórusműveket, dalokat – táncdalokat –, zongoradarabokat. A vágyott rajzfilmzeneszerzői pályája pedig 1961-ben kezdődött.

Komputergrafikával 1997-től foglalkozott, és az akkoriban vásárolt új gép megismerése közben talált rá erre az új lehetőségre, amelynek segítségével más dimenzióban fejezhette ki önmagát. Műveivel több egyéni és társas kiállításon szerepelt.

Munkássága során számos alkalommal részesült különféle elismerésekben, így elnyerte a Pannónia-díjat (1991), megkapta a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztjét (2005) és a Balázs Béla-díjat (2013).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.