Meghalt Oliver Sacks

Nyolcvankét éves korában elhunyt Oliver Sacks neves brit neurológus, író, aki orvosi esettörténeteivel vált világhírűvé.
A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét és az Ébredések című nagysikerű regények szerzője még februárban felfedte, hogy gyógyíthatatlan daganatos betegség utolsó stádiumában van. New York-i otthonában érte a halál - olvasható a Guardian brit napilap honlapján.

A londoni születésű akadémikus, akinek 1973-ban megjelent Ébredések című munkája alapján született az azonos című Oscar-díjra jelölt film Robin Williams és Robert de Niro főszereplésével, februárban azt írta: „Egy hónapja még egészségesnek éreztem magam..., 81 éves koromban még naponta 1,6 kilométer úsztam. De fordult a szerencse - néhány hete megtudtam, hogy több áttét van a májamon". A szemén lévő korábbi melanóma terjedt el Sacks szervezetében.

Sacks regényeiben szokatlan orvosi történeteket dolgozott fel praxisa alapján. Az Ébredések című regényében azt a kórházi esetét dolgozta fel, amikor 1966-ban a bronxi Beth Abraham kórház ideggyógyászati osztályán konzultánsként dolgozva olyan gyógyszerrel kezelte régóta öntudatlan betegeit, amely felébresztette őket ebből az állapotból.

„Oliver Sacks humanizálta a betegségeket... a testről és a lélekről ír, és minden egyes esettanulmányáról érződik a betegek és a betegségek iránti tisztelete' - mondta róla 2001-ben Roald Hoffman Nobel-díjas kémikus.

Sacks 2002-ben megkapta a tudományos irodalom Lewis Thomas-díját.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.