Meghalt Mike Nichols

Az 1967-es Diploma előtt Oscar-díjas rendezője 83 éves volt.
Meghalt Mike Nichols hollywoodi rendezőlegenda, a Diploma előtt, a Nem félünk a farkastól, a 22-es csapdája, a Furcsa pár, a Silkwood, a Dolgozó lány, a Közelebb és a Charlie Wilson háborúja alkotója. Nyolcvanhárom éves volt.
Fotó: Anthony Harvey / Reuters

Nichols Michael Igor Peschkowsky néven született 1931-ben Berlinben. A családjával 1939-ben menekült el Németországból. Később erről azt mondta, az érkezésekor két mondatot tudott angolul: „Nem beszélek angolul" és „Kérlek ne puszilj meg". Először a New York-i Waldenben tanult, majd Chicagóban orvosnak készült – itt, az egyetemen lett a közeli barátja Susan Sontag –, de végül beszippantotta a színház és a film világa. A második nagyjátékfilmjéért, a Dustin Hoffmannal készült 1967-es Diploma előttért megkapta a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. ami után nevezték a Silkwoodért és a Dolgozó lányért is. Kapott Emmy-, Grammy- és Tony-díjat is.

Nichols tizenhét színészt rendezett Oscar-díjra jelölt szerepben, és ő volt az első rendező, aki egymillió dollárt kapott egy filmért. Ez a film a jogdíjakat is beszámítva a Diploma előtt volt. Három évvel később a 22-es csapdájáért kapott csekkjén már ez az összeg szerepelt. 1982-ben állítólag érdekelte, hogy Hoffmannal a főszerepben megcsinálja a Rambo első részét, az Első vért.

„A film olyan, mint egy ember. Vagy megbízol benne, vagy nem" – mondta egyszer.

Nicholsnak a szíve állt meg. A halálhírről az ABC New elnöke, James Goldston tett bejelentést élő adásban. Ennek az lehet az oka, hogy Nichols negyedik felesége, Diane Sawyer a csatorna munkatársa.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.