Meghalt Gene Wilder

83 esztendős korában, a Connecticut államban található stanfordi otthonában elhunyt Gene Wilder. Az amerikai komikus színész Alzheimer-kórban szenvedett. Halálhírét unokaöccse jelentette be.

Wilder legemlékezetesebb szerepeinek egyike volt a csokigyáros Willy Wonkáé, de Richard Pryorral († 2005) olyan klasszikus vígjátékokat készített, mint a Dutyi dili vagy a Vaklárma.

Wilder Jerome Silberman néven született Milwaukee-ban. Színházi színészként kezdte pályáját. Első filmes sikere a Mel Brooks rendezte A producerek 1968-ban volt, alakításáért Oscar-díjra is jelölték.

Wilder mint Willy Wonka

Az áttörést a Willy Wonka és a csokigyár című 1971-es film hozta, ezt követően sorozatban jöttek a sikerfilmek.  Amit tudni akarsz a szexről (1972) Woody Allen rendezésében, majd a következő Oscar-jelölés, az Ifjú Frankenstein (1974) - itt a forgatókönyvért terjesztették fel.

Ezt követően kezdett Richard Pryorral legendássá váló párost alkotva dolgozni, első közös filmjük a Száguldás gyilkosságokkal (1978), majd a klasszikusok: Dutyi dili (1983), a Vaklárma (1989), a Folt a zsákját (1991). Közös sikerük annak fényében különösen érdekes, hogy a magánéletben egyáltalán nem voltak barátok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.