Meghalni Moszkvában

A valósággal az szokott lenni a baj, hogy önmagában elég unalmas, eleve huszonnégy órából nyolcat alszunk, már az sem túl szórakoztató. Ezért jönnek a művészek, megszerkesztik, felgyorsítják, lelassítják, átrendezik, új valóság lesz belőle.

Ez az, ami jelen pillanatban nem nagyon megy Oliver Stone-nak. A Snowden több mint kétórás, és alig történik valami, akció egyáltalán nincs benne, hacsak az nem, hogy valaki rálép egy fontos információkat tartalmazó kártyára. Nyilván ennek az eseménytelenségnek kellene tükröznie a téma súlyát, komolyságát, erejét: rólunk van szó, a szabadságunkról. Vagyis nem rólunk van szó, hanem az amerikaiakról és az ő szabadságukról, azért nagyobb kár, mint a mienkért.

Amerikai szabadság: nagyon fontos

Akárhogy is, Edward Snowden megtette a magáét, most éppen bűnhődik érte, ott ragadt Moszkvában, és ahogy a felelős kormányzati emberek mondják, ott is fog meghalni. Tény, hogy az ő hatására történtek változások a nemzetbiztonsági megfigyelésekben, legalábbis papíron, de hát mi aztán igazán tudjuk, mennyit szabad elhinni a politikusok dumáiból. Szóval félő, hogy Edward Snowden története hamarosan csak ennyit jelent majd: szerepelhetett a róla készült meglehetősen rosszul sikerült szomorújátékban.

Még mindig jobban járt, mint Nicolas Cage, aki szintén szerepel a filmben, és végig csak arra lehet gondolni, hogy ugyan minek. Nélküle is elég hosszú a cselekmény, az ő szerepe és története tökéletesen kidolgozatlan, ami pedig az arcát és a parókáját illeti: jaj. Megint csak keserűen kacagunk, amikor kiderül, hogy a nemzetbiztonságnál azért cigarettázik és sörözik valaki, mert elkészített egy nagyon jó kis számítógépes programot, de a gazok egy sokkal rosszabbat és még sokkal drágábbat használnak helyette. Van egy kis zavar itt az álláspontok körül, tulajdonképpen örülhetnénk, hogy a megfigyelőprogramok közül nem a legjobbat használják, így mégis van esély, hogy néhány üzenetünk nem akad fönn az ellenőrzésen, de ezt már fáradtan és félálomból mondom.

A valósággal az a baj, hogy nem feltétlenül érdekes, például naponta nyolc órát alszunk. Ebből kettőt sajnos a moziban.

Snowden
Forgalmazza a Cinetel Kft.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.