Megérkeztek a pompeji leletek Szegedre

Az ókori Pompejiből származó két gladiátorsisakot is bemutatnak a szegedi Móra Ferenc Múzeumban június végén nyíló kiállításon, a Nápolyból érkezett műtárgyakat kedden csomagolták ki.
Gabler Dénes professzor, a tárlat kurátora újságíróknak elmondta, hogy a díszesebb és nehezebb – mintegy hét kilogrammos – bronzsisakot a viadalokat megelőző felvonulásokon viselték a gladiátorok. A fejvédő feltehetően a fél lábszárvédőben, fél karvédőben, bőrpáncélban karddal harcoló myrmillo gladiátoré lehetett.

A másik, díszítés nélküli, egyszerűbb, szintén bronzból készített sisakot a viadalokon hordták, tömege ennek is megközelíti a hét kilogrammot.

A nápolyi régészeti múzeum gyűjteményéből százhúsz műtárgy érkezett Szegedre, amelyet a június 25-én nyíló Pompeji – Élet és halál a Vezúv árnyékában című kiállításon mutatnak be a közönségnek. A kollekció legnagyobb tárgya a több mint két méter magas, csaknem egytonnás Poszeidón-szobor, a legkisebbek pedig a néhány centis halászhorgok.

Az év végéig három helyszínen látható majd a kiállítás. A múzeum központi épületében, a Kultúrpalotában az ókori Pompeji politikai élete, fürdőkultúrája elevenedik meg a Nápolyból érkező műtárgyak, történeti ereklyék segítségével. A Fekete-házban kap helyet az egykori Pannónia provincia mindennapjait bemutató tárlat, és ott ismerkedhetnek meg az érdeklődők a gladiátorok világával is. A Kass Galériában pedig Pompeji és a Vezúv a magyar művészetben címmel az akadémista festészet remekeiből nyílik kísérőkiállítás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.