Matyi Dezső mégsem veszi meg az egyik legjelentősebb Zsolnay-megángyűjteményt

Mégsem kerül Matyi Dezső üzletember tulajdonába a világ egyik legjelentősebb és legátfogóbb Zsolnay-magángyűjteménye, az Egyesült Államokban élő Gyugyi László hatszáz darabos kollekciója, melyből jövőre állandó kiállítást terveztek a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program nagyberuházásaként kialakítandó Zsolnay Kulturális Negyedben.

Matyi Dezsőt az MTI-nek nem sikerült elérnie. Kunszt Márta, Pécs alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy a Pécsi Direkt Kft. ügyvezetője valóban elállt vételi szándékától, amelyet a gazdasági válsággal összefüggésben megváltozott anyagi kondícióival indokolt.

A szocialista politikus hozzátette: az önkormányzat forrást keres a rendkívül értékes porcelántárgyak megvásárlásához, ehhez a közelmúltban Szili Katalinhoz, az Országgyűlés elnökéhez fordultak esetleges kormányzati támogatás reményében.

Kunszt Márta megjegyezte, hogy Gyugyi Lászlónak idén tavasszal kellett volna fizetni a gyűjteményért, s bár őt azóta több magánember is komoly vételi szándékkal kereste meg, továbbra is vár, mert azt szeretné, ha kincsei Pécsre kerülnének és azokat a jövőben a nagyközönség is láthatná.

Tasnádi Péter, Pécs korábbi polgármestere tavaly júniusban jelentette be, hogy a különleges porcelánokat 2010-től a baranyai megyeszékhelyen állítják ki a Matyi Dezső és Gyugyi László között létrejött magánjogi szerződésnek köszönhetően. A kontraktus lényege az volt, hogy az üzletember megvásárolja a műtárgyakat, melyekből kiállítást rendeznek be a Zsolnay Kulturális Negyedben. A vételárat nem közölték, de biztos, hogy több száz millió forintról van szó.

Gyugyi László Pittsburgh-ben élő magyar származású elektromérnök négy évtized alatt hozta létre egyedülálló Zsolnay-kollekcióját, melyet nagyközönség együtt még sohasem láthatott. A gyűjtemény csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből ismerhető meg.

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szerepelt alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú, úgynevezett duplum példány, melyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.

A gyűjtő kollekcióját céltudatosan alakította ki, hogy a gyár alkotásait a nemzetközi stílusfejlődés részeként mutassa be úgy, hogy tárgyai egyben a díszműgyártás keresztmetszetét is adják. A hazai magángyűjtemények egyike, sőt, még a szám szerint legnagyobb anyaggal bíró Zsolnay Múzeum gyűjteménye sem ilyen átfogó.
Gyugyi László tavaly azt mondta: azért válik meg a Zsolnayktól, mert idős már, fiai tőle távol, San Franciscóban élnek, s nem akarja, hogy e kincsek később szétaprózódjanak Amerika múzeumaiban.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.