Mátyás királyról készült festményt vett a Ferenczy Múzeum

A Ferenczy Múzeum megvásárolta Jeges Ernő Mátyás király tudósai körében című festményét, amelyet augusztus 28-tól be is mutat a múzeum főépületében, a Pajor-kúriában.

A Mátyás király tudósai körében című festmény már hosszabb ideje eladó volt egy aukciós háznál, a Ferenczy Múzeum pedig régóta szerette volna azt megvásárolni. Végül hosszabb alkufolyamat végén 8 millió forintért sikerült megszerezni a képet, az NKA-támogatásával. Így a szentendrei művésztelep-alapító Jeges Ernő (1898-1956) életművének egy kiemelkedően fontos területét jelentő történelmi képpel gyarapodik a múzeumi gyűjtemény. Ebből a – Jeges munkásságának fontos részét képező – témakörből eddig nem volt a múzeumi kollekcióban festmény.

A festmény állítólag a királyi palota krisztinavárosi szárnyába készült, de soha nem került oda. Párdarabja, a IV. Béla megalapítja Budát szintén eladó az aukciósháznál, erre azonban egyelőre nem jutott forrás a múzeumnál.

A festményt Maria Assunta Accili, Olaszország budapesti nagykövete mutatja be augusztus 27-én – lévén, hogy a király mellett ábrázolt tudósok főleg olaszok voltak. Ezt követően a mű november 30-ig tekinthető meg a Pajor-kúria aulájában, majd az állandó kiállításba kerül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.