Másolatban tért haza a somogyvári alapítólevél

Somogyvár a X. században még Koppány vezér uralmi központja volt, de száz év múltán, 1091-ben Szent László király már kolostort és templomot alapított e helyen. Ezen alapításnak a Párizsban őrzött dokumentumát színes és mérethű fotómásolatban kedden kapta meg az Országos Levéltár a Bibliothéque Nationale-ból.

Bár királyaink számos rendházat alapítottak - Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát szerint a történelmi Magyarországon körülbelül 60 bencés kolostor volt -, viszonylag kevésnek maradt meg az alapító levele. A legkorábbi ilyen dokumentumunk az 1055-ös tihanyi alapítólevél és a veszprém-völgyi apácák kolostorának 1018 körül keletkezett, de csak XII. századi másolatból ismert alapító okirata. A somogyvári dokumentum a harmadik 1091-ből. Míg azonban az első kettőt Magyarországon őrzik, ez utóbbi a francia, saint-gilles-ből való bencés szerzeteseknek köszönhetően, akik Somogyvárt felépítették és lakták, Franciaországba került. Pontosabban ott őrződött meg a pontos szövege, az alapítás után néhány évtizeddel ugyanis bemásolták azt egy kódexbe, s ez a kódex maradt fenn.

A bőrlapokra (pergamenre) írt latin szöveg - jól látszanak a kiváló minőségű másolaton még a szőrtüszők nyomai is - tulajdonképpen elmeséli, hogyan adományozta László király a Szentháromság, valamint Szent Péter és Pál, továbbá Szent Egyed számára a kijelölt helyet Odilo apátúr jelenlétében, s ruházta azt fel jogokkal, birtokokkal. Leírja azt is, hogy a ceremónián többek közt jelen volt a király testvére, Lampert herceg, unokatestvére Dávid herceg és az orosz királyfi, Jaroszláv herceg.

Dr. Rácz György, a levéltár főosztályvezetője elmondta, hogy a dokumentumot 1906-ban Baumgarten Ferenc publikálta először, tehát a szakma tudott róla, Győrffy István hagyatékában fénykép is volt róla, viszont ilyen pontos másolat nem állt rendelkezésre, ilyennek csak az láthatta, aki elment Párizsba, hogy megnézze. A szakember felhívta a figyelmet László nevének szokatlan írásmódjára, ami a következő: Latisclavo.

Dr. Gecsényi Lajos levéltárigazgató a középkori magyar levéltári dokumentumok összegyűjtésének több mint egy évszázados törekvéséről beszélt, aminek nyomán körülbelül 90-100 ezer középkori oklevelet őriznek eredetiben, további 110 ezret pedig fényképmásolatban, az úgynevezett diplomatikai fényképgyűjteményben. Ide kerül majd a somogyvári alapítólevél is.

Egyébként az ilyen másolatok megszerzése sem olyan könnyű, ehhez például Szili Katalin házelnök közbenjárása kellett, s a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága révén valósult meg, amely a somogyvári apátság romjainak jelenleg a kezelője. A másolatot kedden az MNG igazgatója, Varga Kálmán adta át az Országos Levéltárnak. Június közepétől pedig a somogyvári kiállítóhelyen is látható lesz a dokumentum másolata.

 

A somogyvári Szent Egyed bencés apátság alapítására vonatkozó több mint kilencszáz éves dokumentum másolata a Magyar Országos Levéltár Tanácstermében.
A somogyvári Szent Egyed bencés apátság alapítására vonatkozó több mint kilencszáz éves dokumentum másolata a Magyar Országos Levéltár Tanácstermében.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.