Márai, az újságba író író

„Négy napilap jelent meg a városban. (…) A kereskedő, a bankigazgató, a városi hivatalnok kényszeredett, tüntető meghittséggel fitogtatta a nyilvánosság előtt, hogy jó viszonyban áll a sajtóval. Ezek a sima, polgári életek átkozottul féltették sablonos titkaikat a nyilvánosság ellenőreitől. Ezért aztán féltek a sajtótól, általában megvetették az újságírókat.” Így ír az újságírásról az Egy polgár vallomásaiban Márai Sándor, akinek első cikke 14 éves korában jelent meg nyomtatásban.

Hosszú ideig inkább volt újságíró, mint szépíró. Mészáros Tibor, a Márai-hagyaték gondozója és Bod Péter Márai-kutató a napokban a zsurnaliszta Márai Sándorról tartott nagy sikerű előadást Gyulán, a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. Márai a Felsőmagyarország című kassai lapnál kezdte, a Szabad Európa Rádiónál fejezte be. Minden élmény és ekként téma volt számára. Egy szerelmespár a kávéházban, az újságok pletyka- és rendőrségi hírei, korabeli celebtörténetei.

A kassai Márai-szobor
A kassai Márai-szobor
Kocsis Zoltán / Népszabadság

A Dob utcai szobrász, aki három hétre bezárja és molesztálja a modelljeit. Politika és hétköznapi élet természetes módon fonódott egybe írásaiban. Kiválóan adta vissza az adott kor hangulatát, lenyomatát. Az irodalomtörténészek szerint puszta legenda, hogy Révai József – akit a Tanácsköztársaság idején egy Vörös Lobogó-cikkben megdicsért – intézte el, hogy 1948-ban útlevelet kapjon, és Nyugatra emigráljon.

Ám az valóság, hogy tudta, mit vállal: idegenben, nem magyar nyelvi közegben kell magyar íróként folytatnia a munkáját. Ráadásul a magyar emigráció nagyobb része annak az úri világnak a képviselőiből állt, amellyel korábban magyar polgárként és íróként szembefordult. A Kádár-rendszer konszolidációja után elvesztette a reményt, hogy még életében hazajöhet – 1967-től nem dolgozott többé a Szabad Európának, és végleg felhagyott az újságírással. Megtiltotta, hogy műveit kiadják Magyarországon, míg idegen megszállók tartózkodnak hazánkban. A szovjet hadsereg távozását nem érte meg: 1989-ben halt meg az egyesült államokbeli San Diegóban.

Föld, föld!

Mintegy kétszáz oldalnyi eddig ismeretlen szövegrész kapott helyet Márai Sándor Föld, föld!… című kötetében, amely a Helikon Kiadónak a hagyatékban maradt kéziratokat a megjelent művekkel összevető sorozatában látott napvilágot. Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész, a Helikon főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a Föld, föld!… teljes változata abba a sorozatba illeszkedik, amelynek tagja a 2013-ban megjelent, a cenzúrázatlan és a javított változatot egybevető Egy polgár vallomásai 1–2., illetve a folytatásának tekinthető Hallgatni akartam című kötet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.