Már készülnek az őszi Art Marketre

Novemberben ismét megrendezik a Millenárison az Art Marketet, amelyre idén több mint 20 ezer látogatót várnak. A rendezvény három év alatt Kelet-Európa legdinamikusabban fejlődő és számos tekintetben már most vezető kortárs művészeti vásárává fejlődött.

2011-ben első alkalommal került megszervezésre az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár. Az elmúlt két év sikerei, a már a második évben elért tizenhatezer fő feletti látogatottság és jelentős nemzetközi érdeklődés, a teltházas kiállítási csarnokok, a hazai és külföldi elismerések egyértelművé tették, hogy a művészeti világnak és a széles közönségnek egyaránt igénye van egy ilyen különleges találkozóra. A Kelet-Európa legdinamikusabban fejlődő és számos tekintetben már most vezető kortárs művészeti vásárává fejlődött esemény Magyarország egyik legfontosabb képzőművészeti programja és kulturális turisztikai vonzereje. Az Art Market Budapest 2013 szervezői az eddig elért eredmények továbbfejlesztésén dolgoznak.

Az Art Market Budapest célja magas színvonalú nemzetközi művészeti tartalom biztosítása, nem utolsósorban pedig a régió, és ezen belül is kiemelten Magyarország képzőművészeti választékának nemzetközi bemutatása és népszerűsítése. A vásár idején, 2013. november utolsó hetében Budapest ismét Közép- és Kelet-Európa művészeti központjává, Európa egyik kiemelt művészeti célpontjává válik.

A szervezők nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő eredményeket várnak az idei eseménytől, a látogatók számát 20 ezer fölé kívánják emelni, a Budapesten eddig kiállított országok mértékének további növekedésére számítanak.

Az Art Market Budapest vonzerejének és különlegességének növelése céljából a szervezők minden évben kiemelt témát választanak, és ezt komplex módon mutatják be a közönségnek. A korábbi programok (kortárs cigányművészet, kelet-európai fotográfia, a kolozsvári művészeti sikertörténet, a zsidó identitás megjelenése a kortárs képzőművészetben) után az idei vásáron a migráció, azaz az el- és bevándorlás társadalmi jelenségének képzőművészeti eszközökkel való feldolgozása kap kiemelt szerepet. A „La Grande Migration” munkacímű program keretében elsősorban a kiállítók által képviselt művészek bevonásával létrejövő kurátori kiállításon, illetve kiegészítő szakmai programelemek keretében kerül bemutatásra ez a regionálisan és globálisan is releváns téma.

A helyszín marad a Millennáris, ahol  2012-ben hozzávetőlegesen 1.300 folyóméternyi kiállítási falfelületen és a rendelkezésre álló kiállítótérben közel 450 művész jutott bemutatkozási lehetőséghez. A kiállítási csarnokok bizonyos mértékű tervezett átalakításának köszönhetően a kiállítási terület az idei évben tovább nőhet.

Az eddigi két évben összesen 14 ország galériái mutatkoztak be. Már a vásár második évében több külföldi, mint hazai kiállító várta a közönséget. A vásáron eddig valamennyi jelentős magyarországi kortárs galéria bemutatkozott. Az elmúlt évek tapasztalatai és a kiállítóktól érkezett visszajelzések alapján a vásár módosított időben, mindennap 11.00 és 20.00 óra között tart majd nyitva, illetve az eddigi csütörtök helyett a kapukat pénteken zárja majd később (22.00 órakor).

2011 óta a vásár patrónusa Nancy G. Brinker, műgyűjtő, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, egykori budapesti nagykövet, a Susan G. Komen alapítvány vezetője, az Egészségügyi Világszervezet jószolgálati nagykövete illetve a nemzetközileg is nagyra becsült diplomata, Martonyi János külügyminiszter. A vásár Szakmai Testülete (Deák Erika galériatulajdonos, a Kortárs Galériák Egyesületének alelnöke, Einspach Gábor, igazságügyi festményszakértő, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke, az Artmagazin alapító-kiadója, Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, Gaudens Pedit osztrák galériatulajdonos és műgyűjtő, Nicola Trezzi, a Flash Art Magazin szerkesztője és a Prágai Biennálé vezető kurátora) felkérése mellett a Testület további tagokkal bővül. A felkérést elfogadva a Testület tagjai közé 3 további galériatulajdonos, a berlini Nicole F. Loeser (Whiteconcepts Galéria), a ljubljanai Dejan Sluga (Photon Galéria) és a bukaresti Adina Zorzini (Zorzini Galéria) került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.