Már az ókori görögök is megszenvedték az ebolát?

A jelenleg széles körben elfogadott elmélet szerint az ebolát 1976-ban Afrikában azonosították először, ám egy új kutatás szerint már 2400 évvel ezelőtt is feljegyezték a tüneteit az ókori Hellászban. Néhány orvosszakértő szerint a peloponnészoszi háború során, i. e. 430-ban kitört athéni pestist valójában az ebola vírusa okozta.
Powel Kazanjian, a Michigani Egyetem kutatója a LiveSciencenek azt fejtegeti, hogy a Periklész halálát is okozó, Thuküdidész által leírt járvány már évszázadok óta vitákat generál a történetírásban, hiszen nem tudjuk, hogy mely vírusnak köszönhető a betegség - írja a Múlt-kor történelmi portál.

Thuküdidész megjegyezte, az áldozatok a betegség miatt annyira kiszáradtak, hogy néhányan a kutakba vetették magukat, hogy szüntelen szomjukat így oltsák. A betegség az orvosi kezelés hiánya miatt gyakran végződött halállal, jellemzően a fertőzés kezdetétől számított 7-9. napon.

Thuküdidész igen plasztikusan írta le a járvánnyal együtt járó tüneteket, így a kutatóknak viszonylag könnyebb dolguk van, mint a történelem többi járványánál. A történetíró szerint a betegség Egyiptomtól délre, az általa Aethiopiának nevezett területről eredeztethető, ami a görög terminológiában a Szaharától délre eső afrikai területeket jelöli, ahol egykoron sok ókori görög kereskedő megfordult. Ugyanakkor a fekete afrikaiak közül is sokan eljutottak Hellászig, ahol főként mezőgazdasági idénymunkáknál segédkeztek. A szakértők szerint akár nekik is köszönhető, hogy az ebola Európába jutott.

Powel Kazanjian, a Michigani Egyetem kutatója a LiveSciencenek kifejtette: a tüneteket, a halálozási arányt, valamint azt a tényt tekintve, hogy a szubszaharai régióból eredeztethető a betegség, nagy az esély, hogy az athéni pestist az ebola okozta, ugyanis ráillik a Thukididész által leírtak zöme. Továbbá a történetíró még azt is megemlítette, hogy a járvány első áldozatai az orvosok voltak, ez viszont különösen igaz az ebolára, a WHO jelentése szerint 2014 eleje óta már több mint félezer egészségügyi dolgozó vesztette életét a kór miatt.

Az Athén több mint 300 ezer fős lakosságának 25-30 százalékát elpusztító Thuküdidész-szindróma okát az elmúlt évtizedekben már számos betegséggel (tífusz, kanyaró, himlő, lépfene, bubópestis, toxikus sokk) hozták összefüggésbe. Kazanjian szerint az ebolán kívül nincs más betegség, amelyre ilyen jól ráillenek az athéni járvány tünetei, ugyanakkor elismerte, hogy a tanulmánya nem ad végleges választ az ókori betegség mibenlétére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.