Makovecz, aki becsülte a hozzáértő szakmunkásokat

A nemrég elhunyt Makovecz Imre emberi arcát, kapcsolatait idézték fel munkatársai, tanítványai, művészbarátai a magyar organikus építészet Kossuth-díjas megalapozójáról A léleképítő címmel szervezett emlékesten a budapesti Szent Margit Gimnáziumban csütörtökön.

A XI. kerületben tartott program kapcsán D. Müller Mária, az Értékmegőrzők Szentimrevárosi Közhasznú Egyesületének vezetője emlékeztetett, a világhíres építész a kerület díszpolgára volt, ezért is tartották fontosnak ezt az összejövetelt.

Nagy Ervin országos főépítész megjegyezte, mesterének és legjobb barátjának tartja Makovecz Imrét, az ő irodájában kezdte a szakmát és a mestere által ő is az organikus építészet nagy híve lett.

Ő tervezte többek között a nevezetes Hattyúházat Budán. "Imre olyan ember volt, akit az egyetemi professzortól az egyszerű emberig mindenki ismert és elismert. Kiváló szakember volt, őszinte és olykor nyers a véleménye kifejtésében, de mélyen megbecsülte a hozzáértő szakmunkásokat" - fogalmazott.

A terveit megvalósító szakmunkások között van Blastyák Mihály békéscsabai ácsmester, aki elmondta az MTI-nek, hogy nehéz és bonyolult volt Makovecz terveit megépíteni.

Négy-öt hónapig is eltartott az épületek kupoláinak összeborítása, milliméter pontosságúra kellett szabni a fát.

"Soha egyetlen tervező szóra sem méltatta a teljesítményünket, kivéve Imre bácsit, aki - ha valamit jól csináltam - azt mondta: 'az apád úristenit, ez nagyon szép lett', Imre bácsi mindig kiemelte az ács és a kőműves munkáját, mert úgy tartotta, hogy a szerkezet fölállítása a mestereken múlik" - emlékezett az ács, aki szerint a szakma csúcsa egy Makovecz-ház elkészítése.

Blastyák Mihály az építész tervei között először Piliscsabán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Stephaneumát építette, majd a Dóra majorban az Állatorvostudományi Egyetem 1200 négyzetméteres épületét Üllő közelében, dolgozott az egri uszodán, két éve Kolozsvárott egy családi házon.

Makovecz Imre utolsó tervezése volt a dobogókői Meditációs ház, amelyet tavaly december 20-án fejeztek be - tette hozzá.

A Makovecz emberi kapcsolatait megidéző beszélgetésen Nagy Ervin országos főépítészen és Blastyák Mihály ácson kívül szólt Csernyus Lőrinc építész, Madár Yvett vándoriskolás - vagyis olyan építész, aki elvégezte az egyetemet és különböző irodákban dolgozik.

Verset mondott Takács Bence előadóművész, zenélt Halmos Béla hegedűművész, a Sebő együttes alapítója, Makovecz Imre barátja, részleteket vetítettek Csontos János újságíró Makovecz Imrével készült portréfilmjeiből.

Végül a Prima Primissima-díjas Weiner Leó Zeneiskola kórusa Bartók és Kodály népdalfeldolgozásokat adott elő.

Makovecz Imre emlékest
Makovecz Imre emlékest
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.