Makovecz-fejű tornyot építenének a Lánchídhoz

Melocco Miklós szobrásszal készített interjút a Magyar Hírlap a művész nyolcvanadik születésnapja alkalmából. Az interjúból Melocco beszél a múltról, az MMA megalakulásáról a terveiről is.

A szobrász jelenleg egy Makovecz­-emlékművön dolgozik, a 2011­-ben elhunyt építész emlékművét a budavári Sikló aljához szánja – mondta el az interjúban. A Nulla kilométerkövet pedig szerinte vissza kell tenni a Clark Ádám tér közepére. Az emlékmű 14 méter magas torony lesz, mögötte magasodik öt jegenye, és lesz benne kétméteres Makovecz­-arc, pajzs alakú fülkében.

Mint kiderült, a terveket Orbán Viktor és Tarlós István is elfogadta. Az emlékműbe bedolgozik az a Párkányi Raab Péter is, aki az óriási vitát kiváltó művet, a Szabadság téren felállított, a német megszállás áldozatainak emlékművét tervezte. Erről a szoborról amúgy Melocco azt mondja, hogy „tisztességes”, és hogy „gondolatilag nincs, formailag viszont jól van megcsinálva”.

Melocco szerint meg kellene építeni a Makovecz­-féle felső­-krisztinavárosi templomot is, az lenne a magyar Sagrada Familia, és eltartaná egész Budát. Szebb lenne, mint a barcelonai: a süttői mészkő miatt úgy ragyogna, mint a Parlament.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.