Makettként támad fel a régi Varsó

Varsó Közép-Európa egyik legtragikusabb sorsú városa. A második világháborúban irtózatos vérveszteséget szenvedett és azt, ami addig megmaradt belőle, épületeiből, 1944-ben, a varsói felkelés leverésekor a náci megszállók szinte a földdel tették egyenlővé. Soha többé nem tudta visszanyerni régi fényét.

Nemrég azonban az egykori főváros legendás, kitüntetetten fontos épületeinek életre keltését határozta egy közgazdász, Rafal Kunach, aki csapatot gyűjtött maga köré történészekből és építészekből, hogy megtervezzék ezek pontos, élethű, kidolgozott makettjeit. Tervei szerint 2018-ra ötven fontos épületet sikerül kicsiben rekonstruálnia, pályaudvarokat, az egykori zsidónegyed házait.

Egyelőre 10 épületnél tartanak, több százezer dollár költséggel. Az ötletgazda, mint mondta, egy olyan Varsót akart láthatóvá, tapasztalhatóvá tenni, amely nem létezik többé és azt is hozzátette, hogy ezekben az időkben fontos arra is emlékeztetni, mit jelent, mivel jár a háborúk pusztítása. A már elkészült miniatúrák jelenleg is megtekinthetőek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.