Májusban lesz a 42. Magyar Filmszemle

Mégsem áprilisban, hanem május 5. és 8. között tartják meg az idei, 42. Magyar Filmszemlét; a vetítések és a programok helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Corvin és a Puskin mozi, valamint a Gödör Klub lesz.

A 42. Magyar Filmszemlére összesen 410 filmalkotást neveztek be, ebből 28 játékfilm, 60 animációs film, 95 kisjátékfilm, 58 tudományos-ismeretterjesztő film, 147 dokumentumfilm és 22 tévéfilm. A szemle megrendezéséhez szükséges anyagi háttér nagy részét, mintegy 70 millió forintot Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Nemzeti Kulturális Alap 2010-es miniszteri keretéből biztosítja.A keretéből biztosított 70 millió forint azonban még a felét sem teszi ki annak a 160 milliónak, amennyiből tavaly a mustrát megrendezték.

Mégsem áprilisban, hanem május 5. és 8. között tartják meg az idei, 42. Magyar Filmszemlét
Kovács Bence 2010.02.02. Digitális 41. Magyar Filmszemle, Mom Park mozi, Jancsó Miklós, Mesterházy Attila, MSZP miniszterelnök-jelöltje

A miniszter a szervezőbizottság további támogatók bevonását tervezi.

Az MMKA kuratóriuma januárban még arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a filmszemlét várhatóan áprilisban rendezik meg. Az MMKA körüli finanszírozási helyzet elbizonytalanodása miatt előzőleg több filmes szervezet is azt tervezte, hogy februárra alternatív filmszemlét, filmhétvégét szervez, ettől azonban a szemle megrendezésére vonatkozó bejelentés után elálltak.

Kőrösi Zoltán, az MMKA kuratóriumi elnöke még decemberben jelentette be, hogy a hagyományos februári időpont helyett 2011-ben csak hónapokkal később rendezhetik meg a 42. Magyar Filmszemlét. Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója december közepén az MTI-nek elmondta, külföldi újságírókat és fesztiválszervezőket idén nem tudnak meghívni a szemlére, mert tavasszal már javában zajlanak a cannes-i fesztivál előkészületei.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.