Mintegy 1,8 milliárd a tavaszi fesztiválnak

Az ideihez képest négyszer annyi állami támogatásból, 1,65 milliárdból hozhatják létre jövő március 21. és április 6. között a 34. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF), amelyhez a főváros további 138,6 millió forintot szán – derült ki a hétfői sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták, milyen új struktúrában, finanszírozási háttérrel, több intézmény együttműködésével organizálják az eseménysorozatot.

2015-től a Művészetek Palotája együtt szervezi a BTF-et a fővárosi önkormányzat, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös tulajdonában álló gazdasági társasággal, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Nonprofit Kft. utódjával. Úgy tervezik, hogy a Nemzeti Színház kétévente várható Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozója is csatlakozik az eseménysorozathoz. Noha a szervezet csak 2015-ben jön létre, már a jövő évi találkozót is közösen hozza létre a Müpa és a Bán Teodóra vezette BTFK.

Megváltozik az eseménysorozat működési struktúrája is, 15 tagú fesztiváltanács javaslatai alapján szervezi az eseményt a Müpából és a fesztiválközpontból, valamint a Magyar Turizmus Zrt.-ből álló operatív testület. A fesztiváltanács – amelyben olyan intézmények vezetői kaptak helyett, mint például a Zeneakadémiáé, az Operaházé, a Nemzeti Színházé, a Művészetek Palotájáé, a Nemzeti Táncszínházé, a Budapesti Történeti Múzeumé, a Budapest Music Centeré, a Szépművészeti Múzeumé, valamint a főváros és a minisztérium kulturális államtitkárságának egy-egy delegáltja – már kétszer összeült, és javaslataival megkereste a lebonyolító testületet. Ők hozzáadva a saját elképzeléseiket, meghirdették a jövő évi programot, amelyre hétfő óta már lehet jegyet váltani.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott: az európai vérkeringésbe szeretnék csatlakoztatni a fesztivált, többek között ezért változtatnak az eddigi szervezési rendszeren. Az idén még a megszokott tavasz közepi időponttal számolnak, de a következő években igyekeznek közelebb vinni a Prágai Tavaszhoz és a Bécsi Ünnepi Hetekhez, figyelembe véve a nemzetközi kulturális-turisztikai trendeket. Több saját produkcióban, koprodukciókban gondolkodnak – mondta el a sajtótájékoztatón Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója. Egy-egy közös produkcióra együttműködnének például az edinburgh-i és az aix-en-provance-i fesztiválokkal is.

Az Emmi 300 millióval finanszírozza 2014-ben a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központot, (az 1,4 milliárdos támogatói szerződésen felül) pedig 950 millióval a Müpát és 200 millióval a Nemzetit – jelentette ki a kultúráért felelős államtitkár, Halász János. Az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 200 milliót ad a Magyar Turizmus Zrt.-nek, a főváros pedig 138,6 milliót utal ugyancsak a fesztiválközpontnak.

A jövő évi BTF műfajilag nyitottabb lesz az eddigieknél, ígérték, jön például a smooth dzsessz nagyágyúja, az amerikai Lee Ritenour. Bemutatják Philip Glass A szépség és szörnyeteg című operáját, és fellép az egyik leghíresebb brit baritonista, Simon Keenlyside is. A jövőre 70 éves Eötvös Péter hegedűversenyét a moldáv hegedűs Patricia Kopacsinszkaja mutatja be. A meztelen bohóc címmel új előadást készít a magyar Recirquel társulat a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában, és látható lesz – először Magyarországon – Robbie Williams duettpartnere, Rufus Wainwright. Matt Bianco az amszterdami Concertgebouw Jazz Orchestrával lép fel, Sebestyén Márta pedig a Deep Foresttel koncertezik. A Bécsi Filharmonikusokat Zubin Mehta vezényli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.