Magyarok a zenei Top 20-ban

A világ legrangosabb világzenei listáján 2015 márciusában két magyar lemez is a Top 20-ban szerepel. Míg Herczku Ágnes Bandázom című lemeze a lista 10. helyére került, addig a Romano Drom Colors nevezetű albuma a 15. helyen szerepel. A világ 25 országának összesen mintegy 50 világzenei szakembere állítja össze havonta a toplistát, melyen az elmúlt években sikerrel szerepelt Lajkó Félix és Karaván Família albuma, valamint a Söndörgő és a Romengo lemeze.

Herczku Ágnes Bandázom című lemeze 2014. év végén jelent meg a Fonó kiadó gondozásában. Az új lemez megálmodója, zeneszerzője, hangszerelője, producere Nikola Parov, akivel Ági 1999 óta dolgozik együtt. Eddigi közös albumuknak - úgymint a Volt nékem szeretőm és a Megéred még - folytatása, új hangszerelési lehetőséggel gazdagította a korábbiakat, amit négy ifjú népzenész - Hegedűs Máté és Pálházi Bence: hegedű, Fekete Márton: brácsa és Molnár Péter: nagybőgő - tudása és nyitott gondolkodása inspirált.

A 16 éve működő Romano Drom Colors című nagylemeze – mely szám szerint a hatodik - 13 új dallal jelent meg 2014 őszén szintén a Fonó gondozásában. A dalok nagy része cigány nyelven íródott, de vannak részben magyar nyelvű dalok is. A zenekar sikere egyedi fúziós zenéjükben keresendő, melyben Kovács Antal - a Romano Drom alapítója és zeneszerzője - vegyíti a több száz éves zenei kultúrát a katalán rumba, arab, balkáni vagy akár a pop zenében használatos ritmusokkal, valamint olyan zenei megoldásokkal, melyekben a kanna és a kanál hagyományos játékát a dobok, gitár, a bőgő, szaxofon egészíti ki - írja Quart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.