Magyar Védák az FMH-ban

Magyar elõadókkal tarkított egyedülálló indiai estnek ad otthont 25-én csütörtökön a Fõvárosi Mûvelõdési Ház. Gulyás Ildikó, Szalai Péter és Ustad Ikhlaq Hussain Khan koncertjének címe: "A hindu templomoktól a mogul udvarokig".

Az est elsõ felében Gulyás Ildikó bharatanatyam táncát láthatjuk. Ez India egyik legrégibb klasszikus táncformája. Szimbolikus mozdulatokkal, kézgesztusokkal, lépéssekkel és precíz fejmozgásokkal meséli el a Védák történetét. Oly báj és kecsesség szükségeltetik hozzá, hogy csak nõk táncolhatják. Gulyás Ildikó évekig a madraszi Zeneakadémián tanulta a bharatanatyam mesterségét, emellett klasszikus ének és ütõhangszeres szakon is végzett.

Az est következõ részében a híres pakisztáni-amerikai szitármûvészt, Ustad Ikhlaq Hussain Khant hallgathatjuk, aki õsi zenész dinasztia tagja. A család előadóművészeinek szerzeményei évszázadokon át szálltak apáról fiúra, és a mai napig a hindosztáni klasszikus zene alapját képezik. Ikhlaq Hussain Khan a világ minden táján ad koncerteket, emellett New Yorkban tanítja a szitár művészetét. Őt egy ősi ütős hangszeren, a tablán Szalai Péter kíséri, aki egyébként véletlenül Ikhlaq unokabátyjától, Ustad Munnu Khantól kezdett tanulni, még húsz évvel ezelõtt Új-Delhiben. Szalai Péter rendszeres vendége az indiai zenei fesztiváloknak. Amellett, hogy a Calcutta Trió tagjaként 1980 óta több ezer koncertet adott, neves indiai zenészekkel muzsikált Európában a '90-es években. Játékát különbözõ jazz formációkban is hallhattuk.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az est folyamán az elõadók zenével-tánccal vezetik végig a hallgatókat a több ezer éves indiai kultúrán.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.