Magyar vagy iráni győzelemre számítanak a fesztiválon

A filmes szakírók ezt a két munkát tartják kiemelkedőnek a tíznapos fesztivál főprogramjából, amelyben 16 film versenyez a legjobbnak járó címért - írta a Reuters hírügynökség.

Tarr Béla filmjét egy apa és lánya elhagyatott életének kompromisszumok nélküli portréjaként méltatták, amely felvonultatja a rendező munkájának jellegzetes elemeit, így a hosszú snitteket és a kevés dialógust. A torinói ló fantasztikus búcsú a rendező részéről, ha valóban úgy dönt, hogy felhagy a rendezéssel - vélekedtek a kritikusok.

Az Isabella Rossellini vezette nemzetközi zsűri szombaton jelenti be díjazottjait. A Berlinalén azonban - minden előzetes esélylatolgatás ellenére - gyakorta előfordul, hogy a kritikusok és a zsűri véleménye eltér. A fesztivál az utóbbi években több nagy meglepetést is hozott, és az idei versenymezőnyből még négy film várja bemutatóját.

Csütörtökön mindenesetre még Aszgar Farhadi iráni rendező Nader and Simin: A Separation című filmjét tartották a legnagyobb favoritnak. A kritikusok szerint a művész nemcsak azért esélyes, mert munkája elismerésre méltó módon tárja fel az iráni társadalom osztálykülönbségeit és vallási hagyományait, hanem azért is, mert a film kiválóan illeszkedik a német sajtó által csak "iráni Berlinaleként" jellemzett fesztiválba.
A 2011-es mustra kezdetén a nemzetközi zsűri és a filmszakma arra szólította fel Iránt, hogy engedje Berlinbe utazni Dzsafár Panahi rendszerellenes propagandatevékenység címén elítélt rendezőt, aki meghívást kapott a zsűribe. Az iráni alkotót hazájában ellenzéki tevékenysége miatt hurcolták meg, hatévi szabadságvesztéssel sújtották, húsz évig nem gyakorolhatja szakmáját és még Iránt sem hagyhatja el. Panahi széke üres maradt a testületben.

"Épp amikor már úgy tűnt, az iráni rendezők számára lehetetlen, hogy a cenzúra falán átlépve sokatmondóan fejezzék ki magukat, Aszgar Farhadi filmje épp az ellenkezőjét bizonyítja" - írta a Hollywood Reporter.

Kedvező fogadtatásban részesült a Margin Call című amerikai Wall Street-dráma, a 2008-as pénzügyi összeomlás története Kevin Spaceyvel, Demi Moore-ral és Jeremy Ironsszal a főszerepben. A kritikusok egy része a Schlafkrankheit (Álomkór) című német versenyprodukciót is szerette.

 

Tarr Béla a nézőkkel beszélget
Tarr Béla a nézőkkel beszélget
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.