Magyar siker egy emberi jogi rövidfilmfesztiválon

Másodszor is első díjat nyert Jánka Eszter, a budapesti Thomas Mann Gimnázium diákja egy nemzetközi ifjúsági rövidfilmpályázaton, amelyet az emberi jogok témakörében hirdettek meg 10 és 20 év közötti fiataloknak négy országban az ENSZ támogatásával.

A migráció és a menekültek témáját feldolgozó animációs rövidfilmmel a magyar diáklány tavaly a fődíjat nyerte el az ENSZ bécsi székhelyű Tájékoztatási Szolgálata (UNIS) és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által meghirdetett, az osztrák kulturális és oktatási minisztérium támogatását élvező, This Human World elnevezésű nemzetközi ifjúsági emberi jogi rövidfilmfesztiválon, idén pedig a három első díj egyikét ítélték oda neki Eine Geschichte című alkotásáért az animáció kategóriájában.

Mint a szervezők az MTI-nek elmondták, idén a beérkezett pályaművek műfaji sokszínűsége miatt hirdettek győztest három kategóriában a tavalyi egy fődíj odaítélése helyett. Dokumentumfilm kategóriában az első díjat szlovén diákok We all make the world beautiful című munkája kapta, míg a játékfilmek kategóriájában egy szlovák alkotócsoport Focus című kisfilmjét jutalmazták.

Kategóriákon kívül adták ki a második és a harmadik díjat - előbbit osztrák diákok Schloga című műve nyerte el, az utóbbit pedig a Lukács Laura és Lukács Luca alkotta magyar páros Bring Me Home című hárompercese vihette haza. 

A pályázatra olyan, maximum háromperces rövidfilmeket vártak, amelyek kapcsolódnak az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglaltakhoz, különös tekintettel a gyermekek jogaira és a háborútól és üldöztetéstől menekülő gyermekekre. A pályázatra 70 alkotás érkezett Ausztriából, Magyarországról, Szlovákiából és Szlovéniából.

Az elismeréseket kedden adták át Bécsben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.